Titkosszolgálati figyelmeztetés

2019.01.11. 11:14

Vitába keveredtek a cseh politikusok a Huawei-technológiák kockázatáról

Kína válaszlépésekre készül. Veszélybe kerültek a Skoda autógyár kínai beruházásai.

Milos Zeman cseh államfő szerint Kína válaszintézkedéseket készít elő Csehország ellen, miután a cseh titkoszolgálatok a közelmúltban biztonsági kockázatnak minősítették a kínai Huawei cég technológiáit, és ilyen értelemben nyilvánosan figyelmeztetést adtak ki azok használatával kapcsolatban.

A Barrandov kereskedelmi televízióban csütörtökön este sugárzott beszélgetésben Milos Zeman azt mondta:

a biztonsági szolgálatok lépése miatt veszélybe kerültek a Skoda autógyár, valamint a PPF befektetőcsoport kínai beruházásai, valamint a Huawei mintegy 8,5 millió korona értékű tervezett befektetése Csehországban. A prágai sajtó szerint a Huawei ezt az összeget egy 5G mobilhálózat létrehozásába tervezte befektetni.

Michal Koudelka, a Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) és Dusan Navrátil, a Kibernetikai és Információs Biztonsági Hivatal (NÚKIB) igazgatói, nyilvános figyelmeztetésükkel „komoly mértékben veszélyeztették a Cseh Köztársaság gazdasági érdekeit” – jelentette ki az államfő.

Zeman leszögezte: úgy véli, hogy a két intézménynek nincsenek semmiféle bizonyítékai a kínai technológiák veszélyességéről. Az elnök megjegyezte: hitelesebbnek tartja a német kiberbiztonsági intézet igazgatójának közelmúltban elhangzott nyilatkozatát, miszerint a Huawei-technológiák veszélyességére nincsenek konkrét bizonyítékok.

A NÚKIB tavaly decemberben nyilatkozatot adott ki, miszerint a Huawei és a ZTE kínai társaságok technológiái biztonsági kockázatot jelentenek azok használói számára.

A cseh kormány ezt követően utasította az állami intézményeket, hogy a NÚKIB ajánlásai alapján vizsgálják meg a hatáskörükben lévő kínai eredetű számítógépes infrastruktúrákat. A cseh sajtó úgy tudja, mintegy 160 fontosabb állami intézmény használja a Huawei technológiáit.

A BIS éves rendszerességgel készít jelentéseket Csehország számára a veszélyes titkosszolgálati jelenségekről. A dokumentumoknak mindig csak egy kisebbik része nyilvános. A 2017-es évről szóló jelentés nyilvános részében a kínai technológiák nem szerepelnek. A Huawei-technológiák használatának kockázatát azonban a BIS egy korábbi, a 2013-as jelentésében röviden említette.

Milos Zeman az utóbbi időben több ízben is nyilvánosan bírálta a cseh titkosszolgálatokat, különösen az éves jelentésben megfogalmazott, Kínával és Oroszországgal kapcsolatos, szerinte „alaptalan” megállapításokat.

Az elnök csütörtöki nyilatkozatát pénteken több ellenzéki politikus is bírálta. „Az ország biztonsági érdekei előbbre valóak a gazdasági érdekeknél” – jelentette ki Jan Bartosek, a kereszténydemokrata néppárt (KDU-CSL) alsóházi frakcióvezetője. „A titkosszolgálatok nyilvános bírálata az államfő részéről káros jelenség” – tette hozzá Bartosek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában