egységes regisztert akarnak

2018.09.05. 15:20

Veterán katonák csaptak össze a rendőrökkel Szarajevóban

A volt katonák szerint a gyenge szabályozás miatt olyanok is támogatáshoz jutnak, akik valójában nem is harcoltak.

Néhány száz tiltakozó veterán katonával csapott össze a boszniai rendőrség szerdán Szarajevóban – írta honlapján a Nezavisne Novine című boszniai napilap.

A volt katonák a rájuk vonatkozó törvények szigorítását követelik, mert úgy vélik, olyanok kapnak támogatást az 1992-1995-ös háborúban való részvételükért, akik nem is harcoltak. A veteránok azt is szeretnék, ha az állam egységes regisztert állítana fel az egykori katonákról.

A rendőrség azt követően csapott össze a tiltakozókkal, hogy a veteránok elállták az utakat, és akadályozták a forgalmat.

Az összecsapás során a rendőrség könnygránátokat vetett be, mert – mint mondták – igyekeztek megakadályozni, hogy a fémrudakkal felszerelkezett veteránok megtámadják őket. A híradások szerint a körülbelül háromszáz veterán közül harmincan rosszul lettek, néhányan pedig megsérültek.

Az 1992-1995-ös boszniai háborúban mintegy százezren vesztették életüket, és több mint egymillió embernek kellett elhagynia otthonát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában