Ország-világ

2020.09.30. 13:22

Varga Judit: a Magyarországról szóló jogállami jelentés abszurd és valótlan

A magyar igazságügyi miniszter szerint az Európai Bizottság ma közzétett jelentése elfogult, így nem szolgálhat alapul semmilyen jogállamisági vitához az Európai Unióban.

Varga Judit közösségi oldalán kommentálta az Európai Bizottság ma megjelent 2020-as jogállamisági jelentését. A miniszter szerint a jelentés koncepciója és módszertana elhibázott, forrásai kiegyensúlyozatlanok, tartalma megalapozatlan.

Varga Judit pontokba szedte a jelentés legfőbb hiányosságait. Eszerint:

  • A jelentés hatálya önkényes, és egyetlen olyan objektív referenciaértéket sem határoz meg, amely minden tagállamra nézve egyformán alkalmazható lenne.
  • A jelentés forrásainak kiválasztása Varga Judit szerint elfogult és nem átlátható. Szerinte elfogadhatatlan, hogy a jelentést valójában olyan szervezetek írták, amelyek a Magyarország ellen összehangolt politikai kampányt folytató, központilag finanszírozott nemzetközi hálózat részei. A jelentés magyar fejezete 12 civil szervezetre hivatkozik. Ezek közül 11 civil szervezet kapott az elmúlt években pénzügyi támogatást a Soros Györgyhöz kötődő Nyílt Társadalom Alapítványoktól.
  • Magyarország a miniszter szerint azon kevés tagállam egyike, ahol valódi pluralizmus érvényesül a médiában, az ideológiai vitákban és a közvéleményben. A baloldali és liberális médiacsatornák által nagymértékben uralt nyugat-európai médiával ellentétben
  • Magyarországon a konzervatív és kereszténydemokrata nézetek is eljutnak a nyilvánossághoz – jelentette ki Varga Judit. Magyarország Alaptörvénye és állami berendezkedése a jogállamiságon alapul. Magyarország alkotmányos identitásának védelme az állam minden szervének kötelessége.
  • Varga Judit egyértelművé tette: a magyarországi helyzetre vonatkozó összes megbízható információ objektív és pártatlan elemzése csak arra a következtetésre vezethet, hogy Magyarországon az Európai Unió alapvető értékeit tiszteletben tartják, és a jogállamiság elve érvényesül.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában