Tudomány

2015.10.01. 10:42

Várandósan tiporták halálra a lovak II. Erzsébet magyar ükanyját

Bizony, a jelenlegi angol királyi család magyar ősökre vezetheti vissza magát. Képletesen szólva magyar vér csörgedez II. Erzsébetben és egy-harmincketted részben Károly hercegben, aki magyarországi látogatásai alatt nem is mulasztja el megemlíteni, büszke magyar ősére.

Kocsis Noémi

De ki volt ez az ős, aki ráadásul október 1-jén vesztette életét - a kórnikák szerint három lehetséges verzióban is - 174 évvel ezelőtt?

1830-ban a szép Rhédey Klaudia Zsuzsanna, az erdélyi, erdőszentgyörgyi Rhédey-család egyik gyermeke tizennyolc éves volt és éppen az I. Ferenc császár és magyar királytól kapott családi meghívóval táskájában a báli szezonra  utazott Bécsbe. S mint ahogy a mesében lenni szokott, a bálon megismerkedett Sándor Pál Lajos württembergi herceggel és a két fiatal azonnal egymásba szeretett. A fiatalember annak rendje, s módja szerint meg is kérte a kezét, ám két nagy bökkenő volt: mivel nem tudott magyarul, a Rhédey gróf papa nem adta a lányát, ezen kívül Sándor pedig nem is vehette el tartománya örökösödési rendje szerint a rangban alatta álló szépséget. Mindkét akadályt legyőzte: hazament és öt év alatt megtanult magyarul, és nem törődött azzal sem, hogy lehetséges utódait a házasságkötéssel eleve kizáratta a württembergi trónöröklésből. A fiatalok szülői jóváhagyás nélkül összeházasodtak, három gyermekük született.

A frigy boldog lett (Klaudia dédunokái voltak a trónról Wallis Simpson kedvéért lemondott Edward walesi herceg és II. Erzsébet királynő apja, György yorki herceg, A király beszéde c. nagysikerű film főhőse), de kortársai szerint az életvidám és szeretetreméltó asszony csak hat évig élvezhette. Háromféle teória kering haláláról: 1841 szeptemberében, 29 évesen elutazott férje után Grazba, ahol Sándor herceg akkor már osztrák császári vezérőrnagyként a helyi hadosztály parancsnoka volt. A hosszú utazás során, amit előrehaladott várandósan vállalt, elvetélt és miután nem kapott orvosi ellátást, belehalt a vérveszteségbe. A második verzió szerint kocsija az árokba borult és a várandós grófnő október 1-jén egy szlovén kisvárosban belehalt sérüléseibe. Kering egy harmadik változat is: e szerint  elérkezett ugyan épen szlovéniai megállóhelyére, ám ott egy nagyszabású lovasrohamgyakorlat nézőjeként agyontiporták a vágtató katonalovak.

Akármint is van, a mai angol királyi család magyar vonatkozása kikezdhetetlen. Kései leszármazottja, Károly walesi herceg öt éve elment és lerótta kegyeletét Klaudia erdőszentgyörgyi sírjánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!