Ország-világ

2021.02.23. 23:02

Václav Klaus volt cseh államfő megfertőződött a koronavírussal

A 79 éves volt politikus az elmúlt hónapokban többször is nyíltan bírálta a járvány elleni kormányzati óvintézkedéseket és több esetben tüntető módon a közrendezvényeken is a kötelező arcmaszk nélkül jelent meg.

Koronavírussal fertőződött meg Václav Klaus volt cseh államfő, aki az armcmaszkviselés és néhány más óvintézkedés legnagyobb ellenzői közé tartozik Csehországban – közölte kedden a Lidovky.cz hírportál Petr Macinkára, a Václav Klaus Intézet szóvivőjére hivatkozva.

Klaus kedd délután egészségügyi ellenőrzésen volt a prágai katonai kórházban és a koronavírus-szűrés pozitív eredményt mutatott ki.

Macinka szerint Klaus a kórházból a villájába távozott, ahol a következő napokban tartózkodni fog.

A 79 éves volt politikus az elmúlt hónapokban többször is nyíltan bírálta a járvány elleni kormányzati óvintézkedéseket és több esetben tüntető módon a közrendezvényeken is a kötelező arcmaszk nélkül jelent meg, amiért tízezer koronás (csaknem 140 ezer forintos) pénzbírságot is kapott. Klaus közölte, hogy nem engedi beoltani magát a vírus ellen. Klaust Milos Zeman államfő szólította fel az oltásra. „Oltasd be magad Václav, mert a te korodban azt kockáztatod, hogy megkapod a Covidot” – mondta egy interjúban Zeman.

„Az oltás nem lehet kötelező. Semmiféle csodavakcina nem létezik” – reagált az elnök szavaira Klaus.

A volt államfő úgy vélte, a büntetést politikai indítékokból szabták ki rá, és fellépéseivel csak alkotmányos jogait érvényesítette.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kötelező maszkviselet elrendelését a prágai városi bíróság egyik tavalyi döntésében törvénytelennek minősítette.

„Az alkotmány nem teszi lehetővé, hogy az állam elnyomó szervei úgy viselkedjenek, mint a totalitárius rendszerben, és olyasmit rendeljenek el, amit az alaptörvény nem ismer. A törvény nem ismeri a kötelező maszkviselést” – érvelt Klaus nyilatkozatában.

Csehországban a közéletben nagyon szigorúan veszik a védekezési szabályok betartását. Egyebek között minisztereknek, miniszterhelyetteseknek és parlamenti képviselőknek is távozniuk kellett hivatalukból, miután a sajtó az érvényes szabályok megsértésén kapta őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában