Lemondására készül

2018.08.15. 08:39

Utoljára emlékezett meg a második világháború végéről a japán uralkodó

„A múltra tekintve, szem előtt tartva a mély megbánás érzéseit, őszintén remélem, hogy a háború borzalmai soha nem ismétlődnek meg” – mondta Akihito császár.

Tokió, 2018. augusztus 15. Akihito japán császár (j) és Micsiko császárné fejet hajt az oltár elõtt a tokiói Nippon Budokan csarnokban, ahol megemlékezést tartanak a II. világháború során elhunyt japán katonák és polgári személyek emlékére Japán háborús kapitulációjának 73. évfordulóján. Japán 1945. augusztus 15-én jelentette be, hogy feltétel nélkül leteszi a fegyvert az Egyesült Államok elõtt. A fegyverszüneti egyezményt szeptember 2-án írták alá az amerikai Missouri hadihajón. (MTI/EPA/Ota Kijosi)

Hirohito japán császár 73 évvel ezelőtt, a Hirosimára és Nagaszakira mért amerikai atomcsapás után, 1945. augusztus 15-én jelentette be, hogy Japán leteszi a fegyvert, és ezzel Európán kívül is véget ért a második világháború. A fegyverletételt hivatalosan szeptember 2-án írták alá.

A 84 éves Akihito, a modern japán történelemben példátlan módon, előreláthatólag jövő tavasszal lemond, és legidősebb fiának, Naruhitónak adja át a krizantémtrónt. Az uralkodó három évvel ezelőtt jelezte, hogy kora és állapota már megnehezíti számára, hogy ellássa császári teendőit. Viszont a vonatkozó törvény nem rendelkezett a császár lemondásának lehetőségéről, ezért módosítani kellett a jogszabályt.

Borítókép: Akihito japán császár (j) és Micsiko császárné fejet hajt az oltár előtt a tokiói Nippon Budokan csarnokban, ahol megemlékezést tartanak a II. világháború során elhunyt japán katonák és polgári személyek emlékére Japán háborús kapitulációjának 73. évfordulóján. Forrás: MTI/EPA/Ota Kijosi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában