Napjaink legkülönlegesebb kötete

2018.08.10. 06:00

Ukrán gyerekek magyar segítséggel látogattak a Vatikánba

A Jóság Könyve nemzetközi szociális projekt keretében több mint 300 ezer gyerek küldött be jótettekről szóló történetet. A könyv oldalait azokból a régiókból hozott füvekből, gyapotból és egyéb rostos anyagból készítették, ahonnan a történeteket érkeztek.

Idén nyáron közel 170, a kelet-ukrajnai konfliktus­övezetből áttelepült ukrán gyermek, illetve az ATO-ban harcolt katonák gyermekei tölthettek a Velencei-tó mellett egy-egy hetet. Az üdültetés költségeit Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma biztosította. A magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat meghívására öt csoportban nyaralhattak a Velencei-tónál a gyerekek. Az utolsó csapat – kísérőkkel együtt mintegy 60 fő – indulására augusztus 5-én, vasárnap került sor – számolt be minderről a karpataljalap.net.

Mint írták, velük együtt lépte át az ukrán–magyar határt az a 80 ukrán gyermek is, akik a Jóság Könyve nemzetközi szociális projekt keretében utaztak a Vatikánba, ahol Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter kíséretében augusztus 8-án fogadta őket audiencián Ferenc pápa. A projektet, amely Vaszil Visivanyuk, Magyarország ivano-frankivszki tiszteletbeli konzuljának vezetésével valósult meg, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Magyarország Kijevi Nagykövetsége és Ungvári Főkonzulátusa, Észtország és Ukrajna Külügyminisztériuma támogatta, valamint korábban a néhai Ljubomir Huzar, az Ukrán Görögkatolikus Egyház nyugalmazott érseke is megáldotta.

A cikk idézte Anatolij Letyukot, a Tallinni Ukrán Kulturális Központ vezetőjét, aki felidézte, hogy kezdetben, amikor volontőri támogatást vittek Ukrajna keleti régiójába, próbálták megérteni az ottani helyzetet. De mivel ez a mai napig nem sikerült, valamilyen módon támogatni kívánták az ott élőket, különösen a gyerekeket. Észtországban könyvkiadással is foglalkoznak, így született meg az ötlet.

A Jóság Könyve egy teljesen egyedi projekt, melynek célja egy különleges könyv megalkotása az emberségről, az őszinteségről, a jóságról.

„Több mint 300 ezer gyerek küldött be jótettekről szóló történetet. Ez az alig több mint egymillió lakosú Észtországban szinte elképzelhetetlen” – mondta Letyuk. „Maga a könyv különleges technológiával készült: az oldalakat azokból a régiókból hozott füvekből, gyapotból és egyéb rostos anyagból készítettük, ahonnan a történeteket küldték. A középkori módszerrel készített papiros ezer évig is megőrződik. Minden oldal külön klisé szerint és kalligrafikus írásmóddal készült. A könyv fa-bőr fedelét 150 éves hasított fából ősi módon pergamen segítségével készítették” – ismertette.

A beérkezett történetek közül Marija Matyiosz ukrán írónő irányításával írókból és ismert közéleti személyekből álló szerkesztői bizottság választotta ki a legmeghatóbb 50-et. A projekt második szakaszában a gyerekek illusztrációkat rajzoltak.

Itt mintegy 40 000 pályamű érkezett, ezekből szintén az 50 legszebb került be a könyvbe – áll a Kárpátalja lap cikkében.

A Jóság Könyvéből összesen 100 exkluzív és 10 000 nyomtatott példányt terveznek készíteni. Ezeket Ukrajna valamennyi megyeszékhelyén bemutatják, a nyomtatott kiadványokból pedig a könyvtárak és az iskolák kapnak egy-egy példányt. Úgyszintén eljuttatják a különleges könyvet a világ 50 országába, közte az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusába, Nagy-Britannia Királyi Könyvtárába, az egyiptomi alexandriai bibliotékába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában