vizsgálják az összefüggést

2018.07.03. 17:59

Újabb polgármestert gyilkoltak meg a Fülöp-szigeteken

Agyonlőtte kedden a Fülöp-szigeteki General Tinio városának polgármesterét autójában egy ismeretlen merénylő Nueva Ecija tartomány Cabanatuan településén.

A General Tiniót irányító Ferdinand Bote éppen egy kormányhivataltól távozott egy terepjáróban, amelyet sofőrje vezetett, amikor többször rálőttek egy pisztolyból. Bote a kórházba szállítás közben belehalt sebesüléseibe – közölte a rendőrség. Az ismeretlen támadó sértetlenül kereket oldott – tették hozzá. A beszámolókból nem derült ki, hogy a sofőr megsebesült-e.

Az incidens egy nappal az után történt, hogy egy ismeretlen merénylő agyonlőtte Tanauan város polgármesterét, Antonio Halilit egy ünnepi zászlófelvonás közben.

Oscar Albayalde Fülöp-szigeteki rendőrfőnök az üggyel kapcsolatosan elmondta: a nyomozók vizsgálják, hogy a támadásnak köze lehet-e Halili kábítószer-ellenes hadjáratához. Halili egyik szokása volt, hogy „szégyenmenetben” vonultatta fel a kábítószer-bűncselekmények gyanúsítottait.

Korábban ugyanakkor felmerült annak a gyanúja, hogy Halili maga is érintett az illegális kábítószer-kereskedelemben, bár ő határozottan visszautasította ezt a vádat.

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök hétfőn azt mondta: lehetséges, hogy Halili érintett volt valamilyen kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményben, „szégyenmenete” pedig azt a célt szolgálta, hogy megpróbálja ennek ellenkezőjéről meggyőzni a rendőrséget.

Bote esetében azonban a Reuters hírügynökség kiemelte, hogy a polgármesternek nem volt köze az illegális kábítószer-kereskedelemhez.

Antonio Trillanes ellenzéki szenátor szerint a polgármesterek elleni gyilkosságok Duterte „erőszakkultúrájának” a következményei. A szenátor ezzel az elnök drogellenes kampányára utalt, amelyet jogvédők is gyakran bírálnak amiatt, mert szerintük a biztonsági erők önkényes gyilkosságokat követtek el a hadjáratban. Az államfő és a rendőrség visszautasítják e vádakat.

Duterte 2016-os hivatalba lépése óta a hivatalos adatok szerint országszerte legkevesebb 4200 embert öltek meg és több tízezer embert vettek őrizetbe a hatóságok kábítószer-ellenes akciókban. A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint azonban a halálos áldozatok tényleges száma meghaladhatja a 12 ezret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában