egyházak közti együttműködés

2019.03.09. 12:21

Újabb lendületet kaphat a hitélet Magyar falu programmal

A keresztény egyházak a programon belül közösségi terek fejlesztésére, hasznosítására pályázhatnak.

A keresztény egyházakra a Magyar falu programon belül a közösségi terek fejlesztéséről, hasznosításáról február végén megnyílt pályázatok egyike vonatkozik. A kiírás célja a vidéki településeken nagy számban megürült parókiák, plébániák, volt egyházi iskolaépületek, illetve működő, de korszerűtlen önkormányzati ingatlanok hasznosítása, élettel való megtöltése – írta szombati számában a Magyar Nemzet, amely riportot készített a témában.

Az ingatlanfejlesztésre 15 millió forint áll rendelkezésre pályázatonként, továbbá jár még ötmillió forint, hogy egy éven keresztül programokat szervezzenek a megújuló közösségi épületekben. Ez működésre és eszközbeszerzésre fordítható. Pályázni lehet egy közösségszervező személy járulékokkal számolt bértömegére is, egy évre hárommillió forint erejéig.

Krámer György, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos irodaigazgatója arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy körülbelül százhúsz olyan település van, ahol olyan ingatlanuk található, amely megfelel a pályázati elvárásoknak, azaz jelenleg nem használt vagy havonta két rendezvénynél kevesebbet tartanak benne. Hangsúlyozta, hogy a sikeres pályázás érdekében mindenben támogatják az egyházközségeket, majd az ingatlanok működtetése során különös figyelmet szeretnének fordítani a helyi társegyházakkal, önkormányzatokkal és civil szerveződésekkel folytatott együttműködésre.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyarországi Református Egyház arról tájékoztatta a lapot, hogy nincs központi nyilvántartásuk a lehetséges pályázóik köréről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában