Öböl menti válság

2017.11.23. 06:50

Újabb katari embereket és intézményeket vádolnak a terrorizmus támogatásával

Az egyik intézmény a katari székhelyű Muzulmán Tudósok Nemzetközi Szövetsége, a másik a Nemzetközi Iszlám Tanács.

Az egyik intézmény a katari székhelyű Muzulmán Tudósok Nemzetközi Szövetsége, amelyet 2004-ben alapítottak főleg olyan vallási vezetők, akik a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalomhoz tartoznak, és amelynek az elnöke az egyiptomi származású Júszef el-Karadávi. Karadávit már júniusban a terrorizmust támogatók listájára tették. A másik intézmény, amelyet Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein feketelistára tett, a Nemzetközi Iszlám Tanács.

„Ezek terrorszervezetek, amelyek az iszlám retorika örve alatt támogatják a terrorizmust”

- olvasható közleményükben. A listára került természetes személyek között van a Muzulmán Testvériség ügyvezető elnöke, Mahmúd Izzat Ibrahim.

A Muzulmán Testvériség vezette az „arab tavasznak” nevezett forradalmi hullám tüntetéseit 2011-ben, és megdöntött több tekintélyuralmi vezetőt a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. A mozgalom politikai ideológiája elveti a dinasztikus uralkodást, a Perzsa-öböl menti arab országok ezért tekintik veszélyesnek.

A Perzsa-öböl menti válság júniusban pattant ki, ebben Katart a négy említett arab ország a terrorizmus támogatásával vádolta meg, majd megszakították vele diplomáciai és gazdasági kapcsolataikat. A blokádhoz később csatlakozott Líbia, Jemen, Mauritius és a Maldív-szigetek. Bahrein két hete kezdeményezte Katar tagságának felfüggesztését az Öböl menti Arab Államok Együttműködési Tanácsában (GCC). Katar mindig tagadta az ellene felhozott vádakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában