migráció

2020.05.01. 21:57

Újabb jelentősebb tömegek indulhatnak útnak Afrikából

Újabb jelentősebb tömegek indulhatnak útnak Afrikából a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi György az M1 csatorna péntek esti műsorában azt mondta, egyes afrikai országok, amelyek gazdasága amúgyis gyenge lábon áll, nehezen tudnak kezelni a vírushelyzet miatti gazdasági visszaesést. Ezáltal újabb, jelentősebb tömegek indulhatnak útnak a megélhetés reményében részben Afrikán belül, részben pedig a jólét reményében Európába.

A főtanácsadó arról is beszélt, hogy a migránsok Franciaországból növekvő számban próbálnak meg illegálisan átjutni Nagy-Britanniába. Egy részük az alagúton keresztül kamionokon, vonatokon, de az utóbbi egy-két hónapban csónakokkal és hajókkal is próbálkozik.

Ez egyrészt belbiztonsági veszélyt jelent és ronthathatja a közbiztonságot, valamint nehéz kiszámíthatni, hogy a tömegmozgások és a vírushelyzet között milyen összefüggések lehetnek – mondta.

Kitért Törökország helyzetére is, ahol a görög-török határon csütörtök éjjel kétszer is az Evrosz folyón gumicsónakokból lövést adtak le görög területre. Az incidens a német Frontex-járőröket is érintette – tette hozzá Bakondi György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában