E-akta nyílik

2018.07.10. 15:19

Ügyfélbarát megoldásokat kínál a Digitális Bíróság

Az OBH informatikai fejlesztésekkel biztosítja a bíróság és az ügyfelek közötti elektronikus kapcsolattartás akadálymentes működéséhez szükséges technikai feltételeket.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) adott otthont a Digitális Bíróság projekt nyitórendezvényének. A megnyitón elhangzottak szerint a projekt célja a bírósághoz való hozzáférés további egyszerűsítése.

Az OBH a projekt keretében – amelynek megvalósítására az hivatal több mint két és fél milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert – informatikai fejlesztésekkel biztosítja a bíróság és az ügyfelek közötti elektronikus kapcsolattartás akadálymentes működéséhez szükséges technikai feltételeket, és az elektronikus ügyintézés optimális, ügyfélbarát módon történő továbbfejlesztését – olvasható az OBH sajtóközleményében.

Mint emlékeztetnek, a bíróságokon 2018-ra teljessé vált az ügyfelekkel való elektronikus kapcsolattartás.

A fejlesztések azonban nem állnak meg: a Digitális Bíróság projektnek köszönhetően létrejön az úgynevezett „e-akta”. Az ügyfelek így személyes megjelenés nélkül, a nap 24 órájában, gyorsan, ingyenesen, online hozzáférhetnek majd a bíróságon folyamatban lévő ügyükkel kapcsolatos információkhoz.

Megújul a bírósági határozatkereső rendszer, így egy korszerű, jól kereshető határozattár lesz a jövőben elérhető a bíróságok központi honlapján. Kialakítanak továbbá egy, a közhiteles nyilvántartásokhoz való kapcsolódást lehetővé tevő informatikai alkalmazást is. Mindez az ügyfelek bírósághoz való hozzáférésének egyszerűsítésén túl az egységes jogalkalmazást is elősegíti.

A Digitális Bíróság rendezvényén az ország minden ítélőtáblája, törvényszéke, valamint a társhivatás-rendek is képviseltették magukat. A megnyitót és az előadásokat követően a résztvevőknek több standon mutatták be a bíróságok informatikai múltját, jelenét és jövőjét. Így például a beszédfelismerő szoftver alkalmazhatóságát, a távmeghallgatási rendszer előnyeit, az ügyfélcentrumok működését vagy az új képzési módszereket.

Pintér Sándor belügyminiszter köszöntőjében elmondta, a Digitális Bíróság nyitórendezvénye egyedülálló. Nem volt még példa olyan eseményre az államigazgatásban, mely összefoglalta volna az elektronikus fejlesztéseket. Mindez az OBH-nak köszönhető – emelte ki. Hozzátette: az a cél, hogy az informatikai fejlesztések területén Európa élén álljunk, s a magyar bíróságok e területen is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak.

Első helyen állnak a perekkel kapcsolatos információk elektronikus elérhetőségének biztosításában, valamint az ítélkezést tekintve is Európa élmezőnyében vannak. A távmeghallgatás rendszerét ismertetve elmondta, jelentős segítséget nyújt majd a büntetés-végrehajtásban dolgozóknak és a bíráknak is, idő és költséghatékony.

Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára a kormányablakok átfogó fejlesztését mutatta be, kiemelve az elektronikus közigazgatási fejlesztések kiterjesztésének, az adminisztratív terhek csökkentésének jelentőségét. Az ügyek gyors intézése növelheti az ország versenyképességét. Hozzátette, a bíróságokra mintegy másfél millió ügy érkezik évente, ez a magyar lakosság csaknem felét érinti. A joghoz való hozzáférés növelésében, a közbizalom erősítésében áttörést jelent majd a „Digitális Bíróság” projekt.

Maka Mária, a projekt szakmai vezetője elmondta, a digitális korszakváltás megtörtént, ezért fontos, hogy a bíróságok is alkalmasak legyenek az elektronikus kapcsolattartásra. A projekt célja az ügyfélbarát, akadálymentes és költséghatékony ügyintézés bevezetése, valamint az adminisztráció csökkentése. A fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy a felek gyorsabban intézhessék ügyeiket.

A fejlesztések a „A bírósági igazgatás további elektronizálása (Digitális Bíróság)” című, KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2017-00052 kódszámú projekt keretében valósulnak meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában