Precedens nélkül

2018.03.07. 15:54

Tuzson Bence: újabb brüsszeli kampányjelentés készült

Brüsszel beavatkozik a magyar választási kampányba, a jelentéssel pedig az ellenzéket segíti - mondta a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Tuzson Bence szerint a brüsszeli jelentés célja a nyomásgyakorlás Magyarországra, a nemzeti kormány megbuktatása, helyette pedig egy „Brüsszelnek is elfogadható bevándorláspárti” kabinet, amely lebontaná a kerítést, és végrehajtaná a kvótákat.

A brüsszeli dokumentumról azt is mondta, hogy az „precedens nélküli beavatkozást” jelent a magyar választási kampányba.

Szavai szerint a politikai jellegű jelentés „odadobott valamit a magyar ellenzéknek, hogy a következő időszakban legyen miről beszélni”.

A hírek szerint az országjelentés elkészítésében magyar baloldali politikusokhoz közel álló emberek is részt vettek, például Magyar György baloldali képviselőjelölt fia, Magyar Gábor, aki egyébként Biszku Béla ügyvédje is volt – tette hozzá az államtitkár, elfogadhatatlannak nevezve, hogy egy ilyen típusú jelentés „egy ellenzéki képviselőjelölt ügyvédi irodájában íródjon”.

Tuzson Bence azt ugyancsak elfogadhatatlannak tartja, hogy olyan szervezetek, mint például a Transparency International részt vegyenek e jelentés megalkotásában. Hozzáfűzte: a Transparency annak idején tiltakozott a kerítés építése ellen, a „Stop Soros” törvénycsomaggal kapcsolatban, és a magyar bevándorláspolitikát is folyamatosan támadta.

Az Európai Bizottság ismét beszállt a magyar választási kampányba – mondta -, és kettős mércét alkalmaz: az igazságszolgáltatással kapcsolatban például a jelentés kevesli az igazságszolgáltatási tanács jogkörét a bírák kiválasztásában. Ehhez képest Németországban és Ausztriában ilyen vagy ehhez hasonló testület nem is létezik, ilyen típusú garanciák nincsenek – hívta fel a figyelmet a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, megjegyezve egyébként, hogy az igazságszolgáltatás alapvetően nemzeti hatáskör.

A Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bécsi Facebook-videóját firtató kérdésre Tuzson Bence úgy reagált: „ami tény és igazság, azt be kell mutatni”.

Szerinte egyébként azzal, hogy a Facebook sértő tartalomra hivatkozva levette a videót, akarva akaratlanul beavatkozik a választási kampányba.

Az Európai Bizottság szerdán közzétett téli gazdasági országjelentéséről korábban Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő is kifejtette véleményét magyar újságíróknak nyilatkozva.

A jelentés meglátása szerint egyértelmű és világos manipulációról, befolyásolásról szól, ugyanis az európai uniós intézmény azt kívánja elérni, hogy Magyarország adja fel azt a politikáját, amely elutasítja a bevándorlók kötelező kvóták szerinti elosztásának uniós rendelkezését.

Úgy vélte, az Európai Bizottság a magyar választókat kívánja befolyásolni, hogy szavazataik által olyan kormány jöjjön létre, amely ezt az akadályt könnyedén el fogja hárítani.

Szájer József véleménye szerint jelentésével az uniós bizottság „behozta az Európai Unió intézményeibe a magyar választási kampányt”, ugyanis a megfogalmazott javaslatok és észrevételek egyrészt nem az ország helyzetének leírását tartalmazzák, másrészt előrehozzák azokat az értékeléseket és ajánlásokat, amelyeket az uniós intézmény más országok esetében jóval később szokott megtenni.

Mint elmondta, a szöveg ellenséges Magyarországgal és intézkedéseivel szemben, amit az is tükröz, hogy a bizottság jelentésében szereplő adatok a valósággal gyakran „köszönőviszonyban sincsenek”. Nem kétséges, hogy az országjelentés „az ellenzék kottáját másolja”, és nekik kíván segítséget nyújtani

- jegyezte meg a kormánypárti EP-képviselő.

Az Európai Bizottság jelentése politikai megrendelésre készült, a magyar választási kampányba való nyílt beavatkozásnak tekinthető, hiszen az ellenzék számára fontos kérdéseket rögzíti – tette hozzá Szájer József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában