Nem játék

2018.05.23. 16:43

Túl nagy a medveállomány: a román kormánynak lépnie kell

Úgynevezett beavatkozási kvóta megállapítására kötelezte a román parlament a bukaresti környezetvédelmi minisztériumot a medvepopuláció szabályozása érdekében.

A szerdán elfogadott törvénytervezetet még a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) terjesztette be. A képviselőház 169 támogató szavazattal, 59 ellenszavazattal és 43 tartózkodás mellett fogadta el döntőházként az indítványt, amelyet Klaus Iohannis államelnöknek kell még kihirdetnie ahhoz, hogy hatályba lépjen – foglalja össze az MTI.

Az indítvány egy cikkelye arról rendelkezik, hogy a környezetvédelmi minisztérium évente akár többször is beavatkozási kvótát állapíthat meg az elszaporodott védett fajok esetében, és ezek alapján kilőhetik a veszélyes állatokat. Erre azért volt szükség, mert az elmúlt években jelentősen megnőtt Székelyföldön a medveállomány, és emberéletek kerültek veszélybe – érveltek a kezdeményezők.

Ez a törvénymódosítás tehát jelentős mértékben szigorít az eddig érvényben levő jogszabályon, hiszen egyelőre a szaktárca nem köteles beavatkozási kvótát megállapítani. Magyar Lóránd parlamenti képviselő felhívta a figyelmet, hogy szakmai felmérések és módszertan alapján állapítják meg a védett állatok számát, aminek alapján a minisztérium jóváhagyja a kvótát, de további lépésekre van szükség, mivel jelenleg egyetlen romániai hatóság sem rendelkezik pontos adatokkal a medveállományról országos és regionális lebontásban.

A román közvéleményt alaposan megosztja a kérdés, sokan ellenzik a medvék kilövését és azzal érvelnek, hogy az ember hibás mivel a számos fakivágás miatt összezsugorodott az állatok élettere. Ugyanakkor Székelyföldön rendszeresek a medvetámadások, az állatok egyrészt a háztartásokban okoznak jelentős kárt, másrészt az idén háromszor, tavaly pedig tizennyolcszor támadtak emberre.

Romániában azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a környezetvédelmi minisztérium 2016-ban a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak.

 

Borítókép: illusztráció. Forrás: Pixabay.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában