Ország-világ

2021.01.14. 06:44

Trump ismét elítélte a Capitoliumnál kitört erőszakot

Az erőszaknak és vandalizmusnak semmi keresnivalója sem országunkban, sem mozgalmunkban – hangoztatta a leköszönő elnök.

Ismételten elítélte a washingtoni Capitoliumnál kitört erőszakot Donald Trump amerikai elnök szerdán este közzétett videóüzenetében, amelyben azonban nem tett említést az ellene lázadás szításának vádjával megindult hivatali felmentési eljárásról (impeachment).

Trump a január 6-i eseményekre összpontosított beszédében. „Szeretném nagyon világosan kifejezni magam, egyértelműen elítélem az erőszakot, amelynek a múlt héten lehettünk tanúi. Az erőszaknak és vandalizmusnak semmi keresnivalója sem országunkban, sem mozgalmunkban” – hangoztatta a leköszönő elnök, akinek hivatali ideje Joe Biden megválasztott elnök január 20-i beiktatásával jár le.

Trump közölte azt is, hogy utasította a szövetségi ügynökségeket, hogy „minden szükséges eszközt felhasználva fenntartsák a rendet Washingtonban” az elkövetkező egy hétben.

Az amerikai képviselőház szerdán megszavazta a republikánus párti elnök felmentését célzó eljárás megindítását lázadás szításának vádjával a Capitolium ostroma miatt. Az eljárás most a szenátus elé kerül, amely legkorábban a jövő héten szavazhat az ügyben. A végső szót ugyanis a felsőház mondja ki, amely csak kétharmados többséggel mozdíthatja el Trumpot.

Január 6-án este Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte és arra buzdította őket, hogy menjenek a kongresszus épületéhez. Öten haltak meg az erőszakban, köztük a capitoliumi rendőrség egyik tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában