Ország-világ

2021.01.20. 18:04

Trump hasznos intézkedéseit is eltörli majd Biden

Az első 100 nap programja egyértelműen azt az üzenetet hordozza, hogy mindent visszacsinálnak, amit Donald Trump elnökségéhez lehet kötni – véli a szakember.

Biden megtöri a tradíciót, mely szerint az eddigi 45 elnökből 41-et, köztük Trumpot is a Brooks Brothers öltöztette fel a beiktatás napján, ő viszont személyesen Ralph Laurent kérte fel a nemes feladatra. Azonban a beiktatásnak ennél sokkalta fontosabb elemei is vannak, ezekről kérdezték Szabó Dávid külpolitikai elemzőt a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában – írja a hirado.hu.

Joe Biden már beiktatása napján rengeteg rendeletet ír alá, hogy visszafordítsa azokat a folyamatokat, melyeket Donald Trump indított még el. Ez egyértelműen erődemonstrációnak számít Biden részéről.

Az első 100 nap programja egyértelműen azt az üzenetet hordozza, hogy mindent visszacsinálnak, amit Donald Trump elnökségéhez lehet kötni – fejtette ki Szabó Dávid.

Az eltörölni kívánt intézkedések között azonban akadnak olyanok is, melyek az Egyesült Államok számára gazdaságilag és politikailag is hasznosak, ezek visszavonása pedig hosszú távon nem fog jót tenni.

Az üzenet viszont teljesen egyértelmű, tehát így is van csomagolva: az előző négy évet zárójelbe kell tenni – fogalmazott az elemző.

Tombol a járvány, de a bevándorlás legalizálása és az adóemelés van napirenden

Biden elnöksége arról szólna, hogy visszataláljanak a 2016 előtti időkhöz ebben, viszont „bökkenőt” jelenthet a koronavírus-járvány, mely jelenleg is tombol az Egyesült Államokban – fogalmazott a külpolitikai elemző.

A helyi hatóságoknak nagy beleszólása van a járványkezelésbe, de Bident ez nem fogja visszatartani, hogy akár a legkisebb, szimbolikus ügyekben is fellépjen.

A Trump által bevezetett, terrorizmust akadályozó beutazási tilalom visszavonása várható, továbbá az illegális bevándorlás ellen indított, Trump által kezdeményezett küzdelem feladása is elérkezhet a körülbelül 11 milliónyi illegális migráns ott-tartózkodásának legalizálásával és az állampolgárság megadásával.

A gazdasági tervek megmutatják a Bident vezérlő ideológiát, ugyanis míg Trump az adócsökkentések pártján állt, addig Biden a társasági nyereségadót szeretné növelni, ráadásul mindezt a járvány okozta gazdasági válság idején, amikor az adóemeléseket nem szokták jó ötletnek tartani – fejtette ki Szabó.

Az amerikai társadalom rendkívül megosztott, s bár szavak szintjén Biden az árkok betemetésére szólít fel, de sokkal inkább az látszik, hogy az ellentétek mélyülni fognak, erre máris láttunk példákat, például a Trump-hívek démonizálása kapcsán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában