Ország-világ

2019.03.07. 06:30

Trump csalódna, ha Észak-Korea újraépítené egyik rakétakilövő állását

Donald Trump amerikai elnök „nagyon, nagyon csalódott” lenne, ha beigazolódnának a hírek, amelyek szerint Phenjan újraépíti egyik rakétakilövő állását – ezt maga az elnök mondta újságíróknak szerdán a Fehér Házban.

„Majd meglátjuk, még túl korai bármit is mondani. Ezek még csak az első jelentések. Nagyon, nagyon csalódnék Kim elnökben, bár nem hiszem, hogy ez így lesz. Meglátjuk, mi történik, végül minden meg szokott oldódni” – mondta az Egyesült Államok elnöke a Fehér Ház Ovális Irodájában újságíróknak. Később fontosnak tartotta hozzáfűzni, hogy személy szerint jó a viszonya Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel

Kedden láttak napvilágot azok a jelentések, amelyek arról számoltak be, hogy Észak-Korea – a feltételezések szerint február 16. és március 2. között, vagyis minden bizonnyal még Trump és Kim február végi hanoi találkozója előtt – elkezdte újraépíteni egyik rakétakilövő állomását. A hírt a Yonhap dél-koreai hírügynökség és a koreai kutatásokkal foglalkozó washingtoni Stimson Intézet 38 North nevű hírportálja közölte műholdas felvételekre hivatkozva.

Szerdán a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) nevű kutatóintézet – ugyancsak műholdas felvételekkel alátámasztva – szintén közzétett egy jelentést, amely szerint Észak-Korea gyors ütemben állítja helyre a szóban forgó rakétakilövő helyet.

John Bolton, Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadója kedden este egy televíziós interjúban figyelmeztette Észak-Koreát, hogy nemcsak a jelenleg érvényben lévő szankciók fenntartásával, hanem újabb büntetőintézkedésekkel is szembe kell néznie, amennyiben nem vállal kötelezettséget rakéta- és atomfegyverprogramja teljes feladására.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője szerdán közölte: az amerikai kormány továbbra is tárgyal Észak-Koreával. A szóvivő további részletekről nem kívánt nyilatkozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában