EP-választás

2019.05.22. 19:02

Tóth Bertalan: a szocialisták szociális és környezetbarát Európát szeretnének

A szocialisták és a Párbeszéd közös programjában a szociális és környezetbarát Európa, valamint az európai nyugdíjminimum megvalósítása szerepel – mondta szerdai veszprémi sajtótájékoztatóján az MSZP elnöke, a pártszövetség európai parlamenti (EP-) listavezetője.

Tóth Bertalan azt mondta: az általuk megfogalmazott szociális Európa programja nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre és a klímavédelemre is.

A szocialista politikus céljuknak nevezte, hogy megállítsák a szélsőséges jobboldali politikusok térnyerését az európai politikában. Az uniós pénzek ellenőrzéséhez pedig azt fogják kezdeményezni, hogy csak azok a tagállamok kapjanak támogatást, amelyek tagjai az Európai Ügyészségnek – tette hozzá.

Szavai szerint Magyarország olyan szövetségeseket keres, amelyek nem érdekeltek az unió erősítésében, példaként említette Oroszországot, Kínát és az Amerikai Egyesült Államokat.

Tóth Bertalan, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti listavezetője, az MSZP elnöke (k) sajtótájékoztatót tart
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A politikus szerint Magyarországon az adófizetők pénzéből és az uniótól származó források felhasználásával építik ki a médiabirodalmat, melynek segítségével rombolják a közéletet és leépítik a jogállamiságot.

Tóth Bertalan arról is beszélt, hogy pártjának kiemelten fontos, hogy minél több Európa-párti képviselő üljön az Európai Parlamentben.

Kitért arra: Magyarországon 4 százalékos infláció mellett 5 százalékkal emelkedett az élelmiszerek, 20 százalékkal a zöldségek ára, ezzel szemben a nyugdíjemelés mértéke 2,7 százalékos volt.

Mint mondta, kezdeményezik az európai nyugdíjminimum megállapítását, így 95 ezer forintnál senki nem kapna kevesebb pénzt.

A veszprémi sajtótájékoztató
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Mesterházy Attila, az MSZP volt elnöke szerint Orbán Viktor miniszterelnök az uniótól akarja megvédeni Magyarországot, miközben az Oroszországtól és Kínától felvett hitel sérti igazán a nemzeti szuverenitásunkat.

Hozzátette: a külföldi munkavállalók magyarországi alkalmazása a hazai bérek csökkenéséhez vezet.

Szólt arról is, hogy a Fidesz kizárása az Európai Néppártból oda vezet majd, hogy a szocialisták jelentősebb lobbierővel rendelkeznek majd, mint a Fidesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában