1956. december 8.

2018.06.20. 17:13

Történelmi emlékhely lett a salgótarjáni sortüzek helyszíne

A nógrádi megyeszékhely December 8. terét érintő döntésről Dániel Zoltán, a város alpolgármestere tájékoztatott szerdán.

A December 8. tér történelmi emlékhellyé nyilvánítását 2016 szeptemberében kezdeményezte a város önkormányzata és a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének (Pofosz) országos elnöksége. Az indítványt a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottsághoz nyújtották be, a döntést a kormány hozta meg a bizottság javaslata alapján.

A téren, amely jelenleg emlékpark, két sortűz dördült el 1956. december 8-án. Négyezer ember tüntetett a letartóztatott forradalmárok kiszabadításáért, amikor karhatalmisták és szovjet katonák tüzet nyitottak a békés tömegre. A sortűznek levéltári források szerint 49 halálos áldozata és 80 sebesültje volt, a Pofosz 131-re teszi az áldozatok számát.

A December 8. téren egy képzőművészeti alkotás és két emléktábla őrzi az 1956. december 8-ai salgótarjáni sortűz emlékét. 1992-ben állították Szabó Tamás szobrát, az áldozatok emlékművét: az emlékpark központi részén bronz férfialakkal szemben egy rusztikus andezitoszlop áll. A sortűz – levéltári adatok alapján ismert – áldozatainak nevét megörökítő, mészkő alapon elhelyezett fekete gránit emléktáblát, Varga István alkotását 1996-ban állította az önkormányzat.

Az 1956. december 8. emlékparkot jelölő, kisebbik névtáblát 2000-ben közösen készíttette el a Pofosz Nógrád megyei szervezete és az önkormányzat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában