extrém időjárás

2018.08.12. 13:43

Több településen korlátozták a vízfogyasztást

A nagy melegben az átlagosnál kétszer több ivóvíz fogyott; van olyan település, ahol éppen csak csöpög a víz a csapból.

Balatonfenyves, 2014. szeptember 23. Barát Gézáné ivóvizet enged a csapból balatonfenyvesi otthonában a Balatonfenyves-Imremajor ivóvízhálózat átadásának napján, 2014. szeptember 23-án. MTI Fotó: Varga György

Vízkorlátozást vezettek be több településen az elmúlt napokban a hosszú kánikula miatt.

A nagy melegben az átlagosnál kétszer több ivóvíz fogyott, ezért – például – a főváros környékén is több helyen azt kérte a vízmű, hogy senki ne locsoljon, ne mosson autót és ne töltse fel a kerti medencét.

Solymáron – derült ki az M1 vasárnap reggeli adásából – még ennél is rosszabb a helyzet: a magasabban fekvő részeken alig-alig csöpög a csapból a víz. Az idei nyár egyik legextrémebb jelensége, hogy a csapadékhiány miatt már Angliában és Németországban is korlátozni kellett a vízfogyasztást.

A Dunántúlon és az északi megyékben szombaton, a hidegfrontnak köszönhetően 5-10 fokkal volt hűvösebb, mint pénteken, a keleti határnál viszont maradt a hőség.

Az esti és éjszakai viharok miatt sok helyen szombaton egész nap a romokat takarították, vagy az iszapot lapátolták. Székesfehérváron az özönvíz miatt kisebb tavak keletkeztek a házak között, a Bakonyban pedig volt olyan kistelepülés, ahol villámárvíz veszélyeztetett több házat.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: MTI Fotó/Varga György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában