evakuálás

2019.07.10. 21:33

Több száz migránst helyeztek át Líbiában egy lebombázott táborból

Kétszázhatvan illegális bevándorlót helyeztek át a nemrég lebombázott líbiai tádzsúrai internáló táborukból egy másik, „gyűjtő és távozási központnak” nevezett helyre, ahonnan egy eddig meg nem nevezett országba távozhatnak – közölte szerdán az ENSZ menekültügyi főbiztossága (UNHCR).

A főváros, Tripoli peremén található tádzsúrai internáló táborban maradt még további 55, különösen sérülékenynek minősített menekült, aki szintén áthelyezésre vár – tette hozzá a főbiztosság.

A tádzsúrai tábort a múlt héten légitámadás érte, amely 53 ember halálát és 130 sebesülését okozta. A migránsok kedden éhségsztrájkba kezdtek, azt követelve, hogy evakuálják őket az országból.

A légitámadás a Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert kormány, és a Líbia keleti felét hatalmában tartó, Halífa Haftar tábornok vezette úgynevezett Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) között folyó harcokban következett be, a szemben álló felek azonban kölcsönösen egymásra hárították a felelősséget érte.

Haftar tábornok erői április elején indítottak offenzívát, hogy elfoglalják Tripolit, és hamar sikerült eljutniuk a főváros határáig, ahol azonban álló háború alakult ki a felek között. Összecsapásaik július elejéig több mint ezer ember halálát és közel 5600 ember sebesülését okozták.

Líbiában káosz uralkodik azóta, hogy 2011-ben elűzték a hatalomból és meggyilkolták Moammer Kadhafi diktátort. A külföld véleménye szerint a válságot nem lehet megoldani katonai eszközökkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában