vörös riasztás

2018.09.16. 22:21

Több mint kétmillió embert üldözött el a Mangkhut tájfun

A dél-kínai Kuangtung tartomány partjait óránkénti 162 kilométeres sebességgel érte el a tájfun, háromméteres hullámokat korbácsolva.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Jerome Favre

Elérte Kína déli részét a Mangkhut tájfun, helyi idő szerint vasárnap estig legalább két ember meghalt, több százan megsérültek és mintegy 2,5 millió ember kényszerült ideiglenesen elhagyni az otthonát. A Fülöp-szigeteken közben 64-re emelkedett a halálos áldozatok száma.

A dél-kínai Kuangtung tartomány partjait óránkénti 162 kilométeres sebességgel érte el a tájfun, estig mintegy 2,4 millió embert telepítettek ki és vittek biztonságos helyre. A kínai televízió tudósítása szerint háromméteres hullámokat korbácsolt fel a forgószél, Sencsenben a víz teljesen elárasztott egy tengerparti szállodát. A tartomány székhelyén, Kantonban a lakosok felvásárolták az élelmiszerboltok készleteit, arra készülve, hogy esetleg hosszabb időre lakásaikban rekednek az ítéletidő miatt.

A dél-kínai hatóságok is a legmagasabb fokozatú – vörös – riasztást adták ki. Több száz járatot töröltek, Kuangtung és Hajnan tartományban nem közlekednek a nagysebességű vonatok, és helyenként a normál vonatközlekedés is szünetel.

Makaón, Kína különleges közigazgatási területén is többen megsérültek. A terület történetében először be kellett zárni a kaszinókat az ítéletidő miatt.

A Mangkhut tájfun által okozott hatalmas hullámok Hongkongban 2018. szeptember 16-án. Fotó: Alex Hofford / MTI/EPA

Hongkongban több mint 200 embert láttak el sérülések miatt a kórházakban, rengeteg fa kidőlt, ablakok törtek be, és számos épületet elöntött a víz. A villamosok és a kompok nem közlekednek, több száz repülőjáratot is töröltek. Délelőttől estig – tíz órán keresztül – a legmagasabb fokozatú riasztás volt érvényben.

Dél-Kína előtt a Mangkhut tájfun a Fülöp-szigeteken söpört végig, ahol a legújabb adatok szerint legalább 64 ember vesztette életét. Félő, hogy a halottak száma a százat is meghaladhatja, mert egy földcsuszamlás maga alá temetett egy épületet, amelyben nagyjából negyven ember tartózkodott éppen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában