igazságtalan eljárás

2020.02.08. 07:23

Több mint félszáz oroszt vettek őrizetbe külföldön amerikai igény alapján 2008 óta

Összesen 53 orosz állampolgárt vettek őrizetbe harmadik országokban amerikai igény alapján 2008 óta – írta egy pénteken kiadott nyilatkozatában az orosz külügyminisztérium.

Az orosz diplomáciai tárcának az Interfax hírügynökség által ismertetett dokumentuma szerint az Egyesült Államoknak harmadik országok által kiszolgáltatott oroszokhoz az amerikai nyomozók és bíróságok előítéletesen viszonyulnak és „pszichológiai nyomást gyakorolnak rájuk”.

Egyebek között a bűnösségük elismerésére és vádalku megkötésére próbálják meg rávenni őket „a kitalált vádak ellenére”, ennek visszautasítása esetén pedig jelentős börtönbüntetésre ítélik őket.

A moszkvai külügyminisztérium nehezményezte, hogy a kétoldalú konzuli megállapodásban vállalt kötelezettségeiket szerinte megszegve, az amerikai hatóságok nem értesítik az előírt háromnapos határidőn belül az orosz külképviseleteket az orosz állampolgárok őrizetbe vételéről.

Kifogásolta, hogy az Egyesült Államok nem hajlandó az oroszok ellen kihirdetett ítéletek felülvizsgálatára, azok „nyilvánvaló igazságtalansága” ellenére, és elutasítja Konsztanyin Jarosenko és Viktor But átadására vonatkozó kérést az Európa Tanács 1983-as, az elítéltek átirányításáról megkötött egyezménye értelmében.

„A humanitárius természetű szempontokat nem veszik számba” – állította az orosz külügy.

Butot fegyverkereskedelem, Jarosenkót pedig kokaincsempészés címén ítélték hosszú börtönbüntetésre az Egyesült Államokban, mindkettőjüket harmadik országban kerítették kézre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában