Járvány

2020.03.27. 21:00

Több kórházi ágy jut ezer lakosra a V4-országokban, mint Nyugat-Európában

Sokkal jobban felkészültek a koronavírus-járványra a V4-országok, ez derül ki egy most megjelent kutatásból. Az elmúlt évtizedekben ugyanis Európa-szerte sok helyen csökkentették a kórházi ágyak számát.

Egyre több olyan elkeserítő kép és videó látható az interneten, amelyeken európai országok kórházai láthatóak, ahogy a koronavírusos betegek a folyosón fekszenek. A legutóbbi ilyen videó egy spanyolországi kórházból érkezett, ahol még ágy sem jutott a kórházi kórtermen kívül rekedtek számára – írja a V4NA.

“Nincs elég kapcsolat az európai országok kórházai között és mindenhol túl kevés az intenzív osztályi ágyak száma, ezért alig vagyunk felkészülve a koronavírus ellen” – nyilatkozta Kai Zacharowski az Európai Aneszteziológiai Egyesület (European Society of Anaesthesiology) elnöke, a frankfurti egyetemi kórház professzora.

Majd hozzátette: “az elmúlt évtizedekben Európa-szerte csökkentették a kórházi és intenzív ágyak számát és most rájövünk, hogy nincs belőlük elég.”

Ezt mutatja az alábbi grafikon, amelyet a The King's Fund brit egészségügyi agytröszt tett közzé. Ebből világosan látszik, hogy Nagy-Britanniában, az utóbbi 30 évben megfeleződött a kórházi ágyak száma.

De melyek azok az országok, amelyek a legtöbb kórházi ággyal rendelkeznek? – tette fel a kérdést a Nimblefins brit kutató cég. A lista azért objektív, mert mindenhol az 1000 lakosra eső ágyak számán alapszik. Németország került az első helyre, 8 ággyal. Közvetlenül utána jön Ausztria 7,37, és Magyarország 7,02 ággyal. A V4-országok szintén a lista elején vannak. Csehország és Lengyelország a 4. és 5. helyen, Szlovákia a 8.-on.

Ami igazán meglepő, hogy a nyugat-európai országok a V4-ek mögött, jóval hátrébb szerepelnek. Luxemburg csak a 12., Olaszország és Spanyolország csak a 18. és 19., a sort pedig Nagy-Britannia, Dánia és Svédország zárja 2,54 és 2,22 kórházi ággyal, 1000 lakosra vetítve. Ebből logikusan következik az a grafikon is, amely a koronavírus-járvány szempontból a legkevésbé felkészült országokat mutatja.

Nem véletlen, hogy Emmanuel Macron francia elnök a héten „hatalmas befektetést” ígért a kórházaknak – ha majd a járvány véget ér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában