a hableány tragédiája

2019.06.04. 07:40

Hivatalosan is azonosították a dunai hajóbaleset két áldozatát

A hétfőn Hartánál megtalált férfi és a roncsoktól felhozott nő is a Hableány utasa volt.

Budapest, 2019. június 4. Merüléshez készül egy búvár (b) egy úszó-pontonon a Dunán, a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében 2019. június 4-én. A Hableány és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én késõ este ütközött össze a Margit híd közelében, a turistahajó felborult és elsüllyedt, fedélzetén 33 dél-koreai állampolgárral - turistákkal és két idegenvezetõvel -, valamint kéttagú magyar személyzettel. Hét embert a környezõ hajókon utazók kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Június 3-áig kilenc holttest került elõ. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI / Szigetváry Zsolt

Cikkünket folyamatosan frissítjük!

Részvétet nyilvánított a Viking River Cruises elnöke

Közleményben fejezte ki részvétét Torstein Hagen, a Viking River Cruises elnöke a múlt szerdai dunai hajóbaleset minden érintettjének.

A Viking River Cruises összes munkatársa nevében szeretném őszinte részvétemet kifejezni a dunai hajóbaleset minden érintettjének. Mindnyájunkat mélyen megrendített a tragédia

- áll az elnök keddi közleményében.

Hozzátette, imádkoznak a sérültekért és az áldozatokért, és együttéreznek a családtagokkal, barátokkal.

Ahogy eddig is, úgy a továbbiakban is a legteljesebb mértékben együttműködnek a magyar hatóságokkal, s minden rendelkezésükre álló eszközzel segítik a folyamatban lévő vizsgálatot – írta cég elnöke.

A Margit hídnál megtalált nő is a Hableány utasa volt

A Margit hídnál hétfőn megtalált női holttest is a múlt szerdán elsüllyedt Hableány turistahajó utasa volt – közölte a rendőrség a honlapján.

A rendőrség kedden azt írta, a Dunából kiemelt holttest azonosítása megtörtént, az eddig eltűntként keresett nő a hajóbaleset kilencedik dél-koreai áldozata. A hatóságok továbbra is keresik az eltűnteket a Duna teljes déli szakaszán.

Hivatalos: az egyik áldozatot találták meg Hartánál

A Hartánál hétfőn megtalált férfi holttest egy hatvanas éveiben járó dél-koreaié, aki eltűnt a dunai hajóbalesetben; a Margit hídnál, az elsüllyedt hajó közeléből felhozott holttest pedig egy nőé – közölte a szöuli külügyminisztérium kedden.

A Hartánál megtalált holttest azonosítását a koreai és a magyar hatóságok közösen végezték el. A női holttest azonosítása még tartott, amikor a Budapesten dolgozó dél-koreai operatív csoport tájékoztatta a külügyminisztériumot – tették hozzá kedden Szöulban.

Felszínre hoztak egy holttestet

A magyar búvárok a koreai szakemberekkel közösen hajtottak végre feladatot – közölte hétfő este a Terrorelhárítási Központ (TEK). A délelőtti felderítő merülés során a magyar szakemberek egy holttestet találtak a víz alatt, és a test megjelölése után tovább folytatták a roncs állapotának felmérését. Az őket követő koreai búvárok a – magyarok által megjelölt helyről – a felszínre hozták a testet.

A TEK kihelyezett vezetési pontján a műveletek most is folyamatosak, a szakemberek fáradhatatlanul dolgoznak a rendkívüli helyzet biztonságos megoldásán.

Négy holttestet találtak a roncsnál

Az Origo egyelőre nem megerősített információi szerint megkezdődött a munka a dunai hajóbaleset helyszínén, a Margit-szigetnél.

Búvárok merültek le a Hableány roncsához, és már négy holttestet találtak.

Elképzelhető, hogy vannak még áldozatok ott, de ezt nem tudni, és egyelőre azt sem, hogy köztük van-e a kislány, ahogy egy internetes fórumon terjed.

Komáromból érkezik a Clark Ádám daru

A kemma.hu információi szerint Komáromból érkezik új Duna-híd építésénél is szolgálatot teljesítő úszódaru.

Forrás: Fortepan

Hartánál is találtak egy holttestet

Rendőrök lepték el hétfő reggel a hartai Duna-szakaszt, ahol egy holttestet találtak a folyóban – írja a Baon.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a Baon kérdésére elmondta, hogy a Hartánál talált holttest azonosítása jelenleg is folyamatban van, egyelőre azonban bővebb felvilágosítást nem adhat.

A lap információi szerint a helyiek beszéltek a holttestet megtalálójával. Mint elmondta, egy Harta melletti, üzemen kívül helyezett hajóállomás kötelébe akadva találták meg a holttestet, egy feltehetően 50 év körüli koreai férfit.

A helyszínen tartózkodó szemtanúk elmondása szerint egy mezőgazdasági termények rakodására alkalmas vízi eszközben akadt fenn a holttest.

Fotó: Gábor János / Baon

A helyszínre helikopter, járőrhajó, motorcsónak, mentőkocsi és több rendőrautó is érkezett. A nyomozók jelenleg is helyszínelnek.

Fotó: Gábor János / Baon

Ercsinél több holttest is előkerült a Dunából

A hétvégén több holttestet kifogtak a Duna Ercsi alatti szakaszán – értesült a Magyar Nemzet több, egymástól független forrásból. Sajtóértesülések szerint Gál Kristóf az ORFK szóvivője később cáfolta ezt az információt.

Ahogy azt a lapnak illetékes források megfogalmazták

a holttestek azonosítása jelenleg is tart,

így azt még nem lehet kijelenteni, hogy a múlt hét szerdán tragédiát szenvedett Hableány hajó eltűnt utasai vagy magyar személyzete közül találtak-e meg valakiket.

A Margitsziget alatt, a tragédia helyszínén reggel, napkelte óta tartanak az esetleges merülésre való előkészületek.

A jelenlévő magyar, osztrák és dél-koreai mentőcsapatok közül csak utóbbiak fontolgatják, hogy a még mindig életveszélyesen hömpölygő Dunába merülnek.

Egyelőre azonban a merülésre használatos ponton fix rögzítése is komoly nehézségeket okoz, így a 37 fős speciális távol-keleti egység parancsnoka még nem adta ki a parancsot a merülésre.

A parancsnok egyébként ezekben a percekben a Dél-Koreából érkezett mintegy száz újságírót tájékoztatja a margitszigeti operatív irányítási ponton a jelenlegi helyzetről és a tervezett lépésekről. A dél-koreai újságírók feszült kérdéseiből is látszik, hogy mekkora nyomás helyeződik a honfitársaik tragédiája nyomán Budapestre érkezett katonai mentőkre. A Magyar Nemzet úgy tudja,

az ár bár folyamatosan csökken, de a sebességét és a magával hozó uszadék mennyiséget folyamatosan mérik, és az eredmények tükrében hozhatnak arról döntést, hogy a nap folyamán lemerülnek-e a Hableány roncsaihoz.

A Magyar Nemzet helyszíni értesülése szerint elsüllyedése óta a roncsok folyamatosan mozognak az árban, eddig mintegy egy méternyit elcsúszva déli irányban, ám ez csak a tervezett akció további veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában