hősies erőfeszítések

2017.12.10. 07:42

Tíz szövetségi állam 700 tűzoltót küldött Kaliforniába az erdőtűz megfékezésére

Mintegy 585 négyzetkilométernyi területen tombol a tűz, és az itt élő 90 ezer embernek egyelőre még nem engedélyezik a visszatérést otthonaikba.

Ventura, 2017. december 6. Tûzoltók egy lángoló háznál a kaliforniai Ventura megyében pusztító erdõtûz idején, 2017. december 5-én. Eddig több mint 18 ezer hektár vált a lángok martalékává és 27 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. (MTI/EPA/John Cetrino)

Tíz szövetségi állam 700 tűzoltót küldött az egyesült államokbeli Kalifornia déli részébe az erdőtűz megfékezésére – közölték szombaton a helyi hatóságok a Twitter internetes oldalon.

A tájékoztatás szerint ugyanakkor visszavonták azt a korábbi rendelkezést, amelynek értelmében Santa Barbara megye egyes, a tűz által veszélyeztetett részein a lakosság evakuálására készültek. Ettől függetlenül az embereket arra figyelmeztették, hogy nincs kizárva a lángok újraéledése.

A hatóságok arról is beszámoltak, hogy Kaliforniában a hat legnagyobb tűzfészekben mintegy ezer építmény tönkrement és további 25 ezret a megsemmisülés veszélye fenyegeti. Mintegy 585 négyzetkilométernyi területen tombol a tűz, és az itt élő 90 ezer embernek egyelőre még nem engedélyezik a visszatérést otthonaikba.

Jerry Brown kaliforniai kormányzó szombaton felkereste Ventura megyének azokat a területeit, ahol az egy hétig tomboló tűzben egy nő meghalt, otthonok százai pedig leégtek. Sajtóértekezletén Brown kijelentette, hogy a szárazság és a klímaváltozás azt jelenti, hogy Kalifornia „új valósággal” szembesül, amelyben az emberek élete és a tulajdona állandó, több milliárdos károkkal járó tűzveszélynek van kitéve.

A viharos erejű szelek, a levegő alacsony páratartalma továbbra is uralkodó marad a területen, nincs kizárva, hogy így lesz ez karácsonyig. Hősies erőfeszítésekre lesz szükség az Egyesült Államokban és a világ más részein, hogy elejét vegyék a klímaváltozás következményeinek.

A szükségállapotot Donald Trump amerikai elnök rendelte el, miután Jerry Brown kormányzó levélben kérte erre.

Az intézkedés lehetővé teszi, hogy szövetségi forrásokból nyújtsanak segítséget Kalifornia államnak és a helyi erőknek – számolt be a washingtoni Fehér Ház. A szövetségi rendkívüli segélyalapokból jut Los Angelesnek, Riverside, San Diego és Ventura megyének, ahol már nagyon súlyos helyzet alakult ki.

A kiszámíthatatlan széljárás miatt keletkezett erdőtüzek több ezer hektárnyi területen pusztítottak, 439 épület megsemmisült néhány nap alatt

– közölték a tűzoltók. A legnagyobb bozóttüzek Los Angelestől északra vannak, de nyugatra is terjednek, Santa Barbara megye irányába.

Csupán San Diego megyében több ezer tűzoltót, hét repülőgépet, 15 helikoptert, katonákat vetettek be a természeti katasztrófa továbbterjedésének megakadályozására és felszámolására. San Diego városától 80 kilométerre északra mintegy 1160 hektárnyi területen ég az erdő, a lángok 85 építményt megsemmisítettek. Hat ember, közte két tűzoltó égési sérüléseket szenvedett.

A legnagyobb tüzet megfékezték

A Los Angeles Times az állam erdészeti hatóságának szóvivőjére hivatkozva szombaton arról írt, hogy a Ventura környékén tomboló, Thomas nevű tüzet sikerült a tizedére visszaszorítani helyi idő szerint péntek estére. A tűzoltók segítségére volt, hogy gyengült a hírhedt Szent Anna-szél, ami lehetővé tette többek közt, hogy több repülőgépet vessenek be az oltás során.

Közben Ventura közelében rábukkantak a mostani erdőtüzek első halálos áldozatára. A 70 éves nő vélhetően a tűz elől menekülve balesetet szenvedett autójával és meghalt

– közölték a hatóságok.

Az erős szél által is táplált Thomas tűz 580 négyzetkilométeres területre terjedt ki a Los Angeles Times szerint. A hat erdő- és bozóttűz elől, amelyek hétfő óta pusztítanak Santa Barbara és San Diego között, sajtóhírek szerint több mint 200 ezer embernek kellett elmenekülnie és ötszáznál is több épület semmisült meg, lakóépületek ezrei maradtak áram nélkül.

Az év első felében a bozóttüzek Kalifornia északi részén tomboltak, több milliárd dollárnyi kár keletkezett.

A kormányzó arra szólította fel a törvényhozókat, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet az olyan természeti katasztrófáknak, mint amelyeket a tüzek, árvizek és a földrengések okoznak.

Borítókép: MTI/EPA/John Cetrino

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában