bűnügy

2019.05.24. 19:01

Tíz embercsempészt ítéltek el

Fegyházra és börtönre ítélték azt a tíz férfit, aki egy nemzetközi bűnszervezet tagjaként, illetve megbízásából 67 alkalommal csempészett migránsokat az Európai Unióba – tájékoztatott a Zalaegerszegi Törvényszék pénteken.

Az afgán, pakisztáni, indiai, albán, cseh és román állampolgárságú férfiak 2016 nyarától szervezték a balkáni országok felől érkező migránsok Magyarországra, majd onnan nyugat-európai országokba történő eljuttatását. Sofőröket toboroztak, személy- és teherautókat biztosítottak számukra és megbízták őket a bevándorlók szállításával.

A szerb-magyar határszakaszra eljuttatott migránsokat 10-30 fős csoportokba osztva, gyalogosan vezették Magyarországra, majd kisteherautókkal az Európai Unió más tagállamaiba vitték. Az embercsempészésért a vádlottak anyagi ellenszolgáltatásban részesültek – írták a közleményben.

A vádirat szerint egy esetben 35 embert zsúfoltak a jármű zárt, levegőtlen rakterébe, az utazás során sem levegőcserét, sem folyadékot nem biztosítottak számukra, így fennállt az oxigénhiány, a túlmelegedés és a kiszáradás veszélye, ami hosszú távon akár halálos kimenetelű is lehetett volna. A bíróság az elsőrendű vádlottat 11 év, a másod-, harmad- és a nyolcadrendű vádlottat 6 év 6 hónap fegyházra, a negyedrendű vádlottat pedig 3 év 6 hónap fegyházra ítélte és 10 évre kiutasította Magyarországról.

Az ötödrendű vádlott 2 év 6 hónap fegyházat, a hatodrendű vádlott 1 év 6 hónap börtönt, a hetedrendű vádlott 4 év 6 hónap fegyházat kapott. A kilencedrendű vádlottat 2 év 8 hónap, a tizedrendűt pedig 3 év 3 hónap fegyházra ítélték és 5 évre kiutasították Magyarországról.

A vádlottak – a kilencedrendű vádlott kivételével – a kiszabott szabadságvesztésből nem bocsáthatók feltételes szabadságra. Az ítélet az ötödrendű vádlottra nézve jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában