szörnyű eset

2018.08.03. 14:15

Tévedésből lelőttek egy Down-szindrómás fiatalembert svéd rendőrök

A 20 éves fiúnál csupán egy játékfegyver volt.

A fiatal férfi, akinél korábban az autizmus egy formáját is diagnosztizálták, csütörtökön a hajnali órákban kiment az utcára az apja lakásából, és magával vitt egy géppisztoly formájú játékfegyvert. A hatóságok közlése szerint a rendőrök „fenyegetett helyzetben” nyitottak tüzet, miután a férfi a felszólítás ellenére nem volt hajlandó eldobni a kezében levő műanyag játékszert, amelyet a rendőrök valódi lőfegyvernek véltek.

Martin Tiden svéd főügyész pénteken közölte, hogy vizsgálatot indítottak annak felderítésére, hibáztak -e a rendőrök. Hozzátette: a vizsgálat rutineljárás, amelyet minden olyan esetben lefolytatnak, amikor a rendőrök használják a lőfegyverüket. Pillanatnyilag senkit nem gyanúsítanak azzal, hogy nem az előírások szerint cselekedett volna.

A hírek szerint legalább két rendőr adott le lövéseket a férfira, aki rövid időn belül belehalt sebesüléseibe.

Az áldozat anyja a svéd médiának nyilatkozva elmondta: a család sokkos állapotban van. Elmondása szerint a fia rendkívül kedves, barátkozó ember volt. Nagyon nehezen kommunikált, alig pár szót tudott mondani. Eltűnését csütörtök hajnalban jelentették a hatóságoknak.

Elisabeth Sandlund, a szellemi fogyatékkal élők svédországi szervezetének egyik vezetője azt mondta: ezek a fiatalok sokszor spontán cselekednek. Egyáltalán nem különös, hogy egy felnőtt testben élő gyerek elszökjön otthonról az éjszaka közepén egy játékkal a kezében.

Ulf Johansson, a stockholmi rendőrfőkapitány „szörnyű esetnek” nevezte a lövöldözést. „Tragikus minden érintett számára, megértem és tiszteletben tartom, hogy a történtek sokakat mélyen felzaklattak” – fogalmazott a rendőrfőkapitány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában