Teherán elszigetelése

2017.10.22. 22:20

Teherán bírálta az Egyesült Államokat az Irán-ellenes arab szövetség támogatása miatt

Sajnos Donald Trump kormánya nem akar tanulni a hibáiból és nem hajlandó változtatni Irán-ellenes politikáján – mondta Mohamed Dzsavád Zaríf.

Az éppen a Dél-afrikai Köztársaságban tartózkodó külügyminiszter arról is beszélt az ISNA iráni hírügynökség jelentése szerint, hogy a Trump-kormányzat a jelek szerint azt sem képes felfogni, hogy Irán békét és stabilitást szeretne a térségben, ezért is harcol az Iszlám Állam szélsőséges dzsihadista szervezet ellen. „Irán nélkül ma már az Iszlám Állam irányítaná Damaszkuszt, Bagdadot és Erbílt is” – vélekedett Zaríf.

Vasárnap a szaúdi fővárosban – Rex Tillerson amerikai külügyminiszter jelenlétében – hivatalosan is megnyitották az amerikai támogatással létrejött szaúdi-iraki együttműködési tanácsot azzal a céllal, hogy erősítsék a két ország közötti diplomáciai kapcsolatokat. A testület első ülésén Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király és Haider al-Abádi iraki miniszterelnök közösen elnökölt.

Washington abban reménykedik, hogy az évtizedekig feszült viszonyban lévő Rijád és Bagdad mostani közeledése hozzájárulhat Teherán elszigeteléséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában