demonstráció

2018.11.23. 14:19

Sztrájkolnak az Amazon madridi logisztikai központjának dolgozói

A munkavállalók kifogásolják, hogy a korábbi, áprilisban lejárt kollektív szerződés kedvezőbb volt számukra.

Sztrájkba léptek pénteken az Amazon internetes áruház Madrid melletti logisztikai központjának dolgozói jobb fizetési és munkafeltételeket követelve.

A spanyol fővárostól mintegy 20 kilométerre, San Fernando de Henaresben található központban a nappali műszakban dolgozók 90 százaléka csatlakozott a munkabeszüntetéshez – közölte Eduardo Hernández, a CGT szakszervezet képviselője.

A munkavállalók kifogásolják, hogy a korábbi, áprilisban lejárt kollektív szerződés kedvezőbb volt számukra, ezért újratárgyalást követelnek, amelyben a cég garantálná a bérek inflációkövetését és a fizetett betegszabadságot egyebek mellett.

Az Amazon tájékoztatása szerint a szakszervezet közlése nem felel meg a valóságnak, mert a dolgozók többsége felvette a munkát a madridi központban ezen a napon is. Továbbá hangsúlyozta, hogy versenyképes fizetést biztosítanak a helyi ágazati normáknak megfelelően, és dolgozóikkal a párbeszéd „nyitott és közvetlen”.

A 2012-ben létesített logisztikai központ volt az első, amelyet a cégóriás létesített Spanyolországban. Mára mintegy 2400 munkavállalót foglalkoztat, közülük 1600 embert határozatlan idejű szerződéssel.

A dolgozók idén már harmadszor léptek sztrájkba a kollektív szerződés miatt, most szándékosan „fekete pénteken” (Black Friday), ami a cég számára az egyik legforgalmasabb nap az évben. Arra készülnek, hogy a karácsonyi ünnepeket megelőzően még további öt napon tartanak munkabeszüntetést.

A sztrájkolók péntek délután felvonulást is terveznek, valamint, hogy élőlánccal veszik körbe munkahelyük épületét.

A dolgozói megmozduláshoz csatlakozni kívánnak a fekete péntek ellen tüntető civilek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában