Ország-világ

2019.06.13. 06:42

Szíria egy orosz vállalatra bízza legnagyobb kikötője működtetését

A megállapodás révén a tartúszi kikötő a legelőnyösebben tudja kihasználni stratégiai elhelyezkedését, bevételhez jut és kapuként fog szolgálni.

Szíria egy orosz vállalatra bízza az ország legnagyobb, tartúszi kikötőjének az üzemeltetését, az erről szóló megállapodást szerdán ratifikálta a szíriai parlament – jelentette a SANA szíriai hírügynökség.

Idézte Ali Hamud közlekedési minisztert, aki szerint a Sztrojtranszgaz orosz vállalattal áprilisban megkötött megállapodás révén a tartúszi kikötő a legelőnyösebben tudja kihasználni stratégiai elhelyezkedését, bevételhez jut és kapuként fog szolgálni más külföldi befektetések számára.

Damaszkusz áprilisban írt alá megállapodást a Sztrojtranszgazzal a tartúszi kikötő üzemeltetéséről 49 évre. A miniszter hangsúlyozta, hogy a szerződés nem tulajdon-átruházásról, hanem csupán üzemeltetésről szól. A kikötő üzemeltetésére hatfős igazgatóbizottság alakul felerészben szíriai, felerészben orosz tagokból, orosz vezetéssel. Hamud szerint a kikötő dolgozóinak zöme megtarthatja munkáját, és csupán 15 százalékuk lehet külföldi.

A szerdán elfogadott törvényt még alá kell írnia Bassár el-Aszad szíriai elnöknek.

Moszkva Aszad fő támogatója a szíriai háborúban. Oroszország haditengerészeti ellátóközpontot működtet Tartúszban, a latakiai Hmejmímban pedig légi támaszpontot üzemeltet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában