Ország-világ

2021.01.18. 15:01

Szijjártó: az OGYÉI szakemberei döntik el, biztonságos-e a kínai vakcina, nem a politikusok (videó)

Ha ők úgy döntenek, hogy lehet alkalmazni egy vakcinát, a kormánynak kötelessége azt beszerezni, mert az EU központi beszerzéséből lassúak a szállítások – mondta a külügyminiszter.

Világos menetrendje van a vakcinákról folytatott tárgyalásoknak és a beszerzéseknek. Arról, hogy Magyarországon milyen oltóanyagot lehet használni, nem a politikusok döntenek, hanem az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet – a szerk.) szakemberei, akiknek ez a dolguk – jelentette ki kérdésre válaszolva Szijjártó Péter San Marino-i kollégájával közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: ha ők úgy döntenek, hogy lehet alkalmazni egy vakcinát, a kormánynak kötelessége azt beszerezni, mert az EU központi beszerzéséből lassúak a szállítások. Az unióból „tízezresével csöpögtetik” a az oltóanyagot a tagállamoknak, ami nagyon lassú tempó, ráadásul a Pfizer a napokban jelentette be, hogy kevesebb vakcinát szállít Európába – magyarázta.

Azt mondta, tárgyalnak Oroszországgal és Kínával is, és ha a magyar hatóság kiadja az engedélyt, akkor fognak szerződni a beszerzésről, de addig nem lehet konkrét mennyiséget mondani.

A miniszter kifejtette:

Tévhit, hogy a Sinopharm-vakcinát Kínában csak a 18-59 év közöttieknek engedélyezték volna.

Az idősebbeknek is engedélyezték, az viszont már stratégia kérdése, hogy egy ország mely korosztállyal kezdi az oltást. A kínai oltási stratégia értelmében ott először a fiatalabbakat oltják be, utána következnek az idősek, szemben a magyar gyakorlattal, hiszen itthon a legveszélyeztetettebb korosztályt teszik előbb védetté.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában