Közösségépítés

2018.09.10. 12:06

Szijjártó: a határon túli magyarság továbbéléséhez anyanyelvi oktatás kell

Marosvásárhely visszakapja a magyar katolikus iskolát, amelyhez a magyar közösség joggal ragaszkodott.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Soós Lajos

A határon túli magyar nemzeti közösségek továbbélésének egyik legfőbb garanciája az anyanyelvi oktatás fennmaradása – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter újságírók előtt hétfőn, annak kapcsán, hogy Marosvásárhelyen hétfőn tartják a korábban bezárt katolikus líceum tanévnyitó ünnepséget.

A miniszter hangsúlyozta: Marosvásárhely visszakapja a magyar katolikus iskolát, amelyhez a magyar közösség joggal ragaszkodott.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott:

tavalyelőtt az egyik legrosszabb pillanat volt a marosvásárhelyi és környéki magyar közösség életében, amikor világossá vált, hogy az iskolát bezárják.

Hozzátette: azóta intenzív megbeszéléseket folytattak a román féllel, sok diplomáciai eszközt be kellett vetni annak érdekében, hogy végül megállapodásra jussanak.

A külügyminiszter hangsúlyozta:

a magyar kormány mindig kiállt, és ki is fog állni a határon túli magyar közösségek érdekében, és figyelemmel fogja kísérni az eseményeket, hogy az iskolában minden osztály újraindítása megtörténjen.

A miniszter kitért arra is, hogy a vezető román kormánypárt, egyben a román parlament elnöke ígéretet tett a katolikus líceum újranyitására, ami megtörtént. Szijjártó Péter kifejtette: bízik abban, hogy erre a sikerre alapozva a magyar-román együttműködést a kölcsönös tisztelet alapján tudják folytatni.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatója szeptember 10-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában