a múlt és a jelen mártírjai

2019.12.26. 15:09

Szent István példáját idézte az egyházfő

A keresztény közösségek megújulására szólított fel Ferenc pápa az első keresztény vértanú napján a vatikáni Szent Péter téren karácsony második napján mondott beszédében.

Pope Francis delivers his blessing to the faithful during the Angelus prayer, on December 26, 2019, at St. Peter's square in the Vatican. (Photo by Tiziana FABI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Tiziana Fabi

Ferenc pápa „a tegnap és ma” mártírjainak emlékezésére szólított fel.

Az apostoli palotáknak a Szent Péter térre néző ablakából mondta el beszédét a latin nyelvű Úrangyala-imádság (Angelus) előtt.

Az első század első felében élt, majd Jeruzsálemben agyonkövezett Szent István életútjáról szólva Ferenc pápa kijelentette, az első meggyilkolt keresztény emléke első látásra nehezen egyeztethető össze a karácsony örömteli ünneplésével.

Valójában azonban – mondta az egyházfő – Szent István mártírhalála tanúsítja, „miként lehet az erőszakot szeretettel, a halált az élettel legyőzni”.

Ferenc pápa szerint a keresztényeknek ezt a példát kell a mindennapok kihívásai és megpróbáltatásai között is követni, mivel

az örökkévalóságot nem a gazdagság és hatalom, hanem a szeretet és életünk másoknak való odaajándékozása adja.

Megjegyezte, az emberi élet középpontjába a szelíd bátorságot, a nemes alázatot kell helyezni, az erőszak helyett pedig az erősséget választani.

A pápa Szent István vértanú nevében, aki az egyház első hét diakónusának egyike volt, a mai keresztény közösségek megújulását szorgalmazta. Kifejtette, hogy egyre inkább „missziós szolgálatot végző, evangelizáló” keresztény közösségekre van szükség, amelyek el tudnak jutni a „földrajzi és egzisztenciális perifériákra”, a világ és társadalom peremén élőkhöz, akik leginkább szomjazzák a reményt.

Olyan közösségekre van szükség, amelyek „nem a világi logikát követik, nem magukat helyezik középpontba (..) hanem az emberek javát, főleg a legkisebbekét és szegényekét”

- hangoztatta Ferenc pápa.

Beszéde végén Ferenc pápa imájáról biztosította a Fülöp-szigetek lakosságát, a tájfun sújtotta térség áldozatairól és sérültjeiről is megemlékezve.

A pápa köszönetét fejezte ki a világ minden részéről neki küldött ünnepi jókívánságokért: „nem tudok mindenkinek egyenként válaszolni, de köszönöm mindnyájatoknak” – mondta.

Ferenc pápa szavait több ezren hallgatták a napsütötte Szent Péter téren.

Borítókép: Ferenc pápa beszéde közben a Szent Péter térre néző ablakából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában