bűnügy

2019.06.13. 13:47

Személyi adatokat csaltak ki, futárokat vesztegettek meg csalók

Aztán telefonokat és tévéket vettek.

Mások adatait felhasználva vásárolt részletre nagy értékű mobiltelefonokat és televíziókat a gyanú szerint két kaposvári család az elmúlt egy évben, a rendőrség az ügyben kilenc ember ellen indított eljárást – közölte a Kaposvári Rendőrkapitányság nyomozó alosztályának vezetője a somogyi megyeszékhelyen csütörtökön, sajtótájékoztatón.

Markocsányi Gábor Tamás beszámolt arról,

hogy az egyik férfi gyanúsított női profillal regisztrálta magát a Facebookon, majd ott férfiakkal ismerkedett. Arra hivatkozva, hogy tudni szeretné, nem fiatalkorúak, rávette őket arra, hogy fotózzák le a személyi igazolványukat és küldjék el neki.

Az elkövetők az így tévedésbe ejtett férfiak adataival az ő nevükben, csekély önerő befizetésével egy mobilszolgáltató cég webáruházából rendeltek. Az elektronikus eszközöket úgy vehették át,

hogy megvesztegették a futárszolgálat munkatársát, tekintsen el attól, hogy az árukat nem a megrendelőnek kézbesíti.

A bűncselekményre akkor derült fény, amikor a webáruház felszólította az ország különböző pontjain élő férfiakat a részletek fizetésére, ők azonban jelezték, hogy nem vásároltak – mondta el a rendőr százados.

Markocsányi Gábor Tamás hozzátette: a rendőrök eljutottak két feltételezett orgazdához, akiknél mintegy húsz, ebből a bűncselekményből származó mobiltelefont és televíziót találtak 10 millió forint értékben.

Jelezte, a felderítés még folyik, egyelőre nem tudni, hány ember adataival mennyi árut rendeltek az elkövetők.

A rendőrök az ügyben tizennyolc embert állítottak elő, közülük kilencet gyanúsítottak meg szerepüktől függően csalással, vesztegetéssel, vesztegetés elfogadásával és orgazdasággal – jegyezte meg.

Heffer Attila kaposvári rendőrkapitány arról szólt, hogy a rendőrök lefoglalták az egyik orgazda nagy értékű gépkocsiját, biztosítva a sértett kárának megtérülését.

A rendőr ezredes hangsúlyozta, bűnözők egyre gyakrabban használják a kiberteret, ezért arra kérte a lakosságot, tegyenek meg mindent adataik biztonságáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában