tiltakozás

2017.10.29. 21:28

Székelyföld-szerte tüntettek az autonómiáért

Még a mostoha időjárás sem szegte a demonstrálók kedvét.

Csíkszereda, 2017. október 29. A székely és a magyar zászló, valamint Partium és Katalónia zászlaja a résztvevõk kezében a Mikó-vár elõtti téren gyújtott õrtûz mellett Csíkszeredában 2017. október 29-én este. Közös imára és õrtüzek gyújtására hívta október 29-re Székelyföld népét Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke. MTI Fotó: Veres Nándor

Fotó: Veres Nándor

A viharos széllel és esővel dacolva tüntettek vasárnap este Székelyföld-szerte a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) felhívására a térség területi autonómiájáért.

A sepsiszentgyörgyi turulszobor előtti téren a tüntetés szervezői mécsesekből rakták ki Székelyföld körvonalát, és többen fáklyát gyújtottak, de a viharos szél, és a sűrű eső eloltotta a nyílt lángokat.

A sepsiszentgyörgyi helyszínen Izsák Balázs SZNT-elnök székely és katalán zászló mellett olvasta fel a tüntetés kiáltványát, amely valamennyi tüntetési helyszínen elhangzott.

A dokumentum szerint Európában „megmozdult a föld”, egyre több régió, vagy önálló állammal nem rendelkező közösség fejezi ki az önrendelkezés iránti akaratát.

„Legyen szó akár függetlenségről, akár államon belüli önrendelkezésről, a nemzetközi közösségnek felül kell vizsgálnia az önrendelkezési jog merev és elavult értelmezését, amely szerint ez a jog kizárólag csak az államok népességét illeti meg”

- olvasható a dokumentumban.

Borítóképünkön a székely és a magyar zászló, valamint Partium és Katalónia zászlaja a résztvevők kezében a Mikó-vár előtti téren gyújtott őrtűz mellett Csíkszeredában október 29-én. MTI Fotó: Veres Nándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában