Illegális bevándorlás

2019.09.21. 11:16

Száznál többen érték el pénteken az olasz partokat

A sziget száz férőhelyes menekülttáborában jelenleg mintegy 300 ember várakozik

Több mint száz menedékkérő érte el péntek este az Olaszországhoz tartozó Lampedusa partjait – jelentette szombaton a RAI olasz közszolgálati csatorna.

Kilencvenkét ember egy olyan hajóval érkezett, melyet az olasz parti őrség vett észre pár tengeri mérföldre a szárazföldtől, majd a kikötőbe kísérte a járművet. Tizenhatan egy másik hajóval érték el közvetlenül a sziget kikötőjét.

A sziget száz férőhelyes menekülttáborában jelenleg mintegy 300 ember várakozik. Tunéziaiak egy csoportja napok óta tiltakozik tervezett kitoloncolásuk ellen.

Továbbra sem tudni viszont, hogy hol szállhat partra az a 182 ember, akik az Ocean Viking civil hajó fedélzetén várakoznak. Van köztük kisgyerek, újszülött és várandós nő is. Az SOS Mediterranée civil szervezet tudatta, hogy a máltai kutatási és mentési területen a fedélzetre vett 35 ember átszállhatott egy máltai katonai hajóra.

Az Orvosok Határok Nélkül nevű segélyszervezet felszólította az európai országokat, hogy azonnal találjanak megoldást a hajón lévők partra szállítására.

Szeptemberben immár 51 százalékkal több menedékkérő érkezett Olaszországba, mint az előző év azonos időszakában; ebben a hónapban eddig 1435 ember érkezett, míg tavaly ilyenkor 947. Idén 6570 menedékkérő érkezett az országba. Tavaly 20 859-en, míg 2017-ben még 102 954-en érkeztek a tengeren át Olaszországba.

A Giuseppe Conte vezette új, baloldali olasz kormány enyhített a korábbi koalícióban kormányzó jobboldali Liga vezére, Matteo Salvini által bevezetett szigorú politikán, melynek keretében Olaszország egyáltalán nem engedte kikötni a menedékkérőkkel érkező hajókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában