Illegális bevándorlás

2021.04.25. 19:59

Száz migránst vett a fedélzetére az olasz parti őrség egy zátonyra futott halászhajóról

Az illetékesek nem pontosították, vajon a halászhajón lévők menekültek voltak-e, sem azt, honnan jött a hajó.

Több mint száz migránst vettek fel a fedélzetükre az olasz parti őrség hajói egy zátonyra futott halászhajóról a hét végén.

A parti őrség vasárnapi közlése szerint a halászhajóra egy nappal korábban találtak rá a Földközi-tenger olasz felségvizein, fedélzetén mintegy 30 ember, közöttük kiskorúak voltak. Csak később derült ki, hogy a bárkán legalább százan utaztak.

A viharos tenger és a rossz időjárás miatt több járőrhajó is részt vett a műveletben. A parti őrség ezt követően a dél-olaszországi Roccella Ionica, calabriai kisváros kikötőjébe vontatta a sérült halászhajót.

Az illetékesek nem pontosították, vajon a halászhajón lévők menekültek voltak-e, sem azt, honnan jött a hajó.

Az olasz parti őrség azt követően vette fel a hajótörtötteket, hogy az SOS Mediterranée civil szervezet – amely támogatja a migránsok Európába szállítását – csütörtökön jelezte, hogy több tucatnyi bevándorló fulladt a tengerbe, amikor gumicsónakjuk hajótörést szenvedett Tripolitól, a líbiai fővárostól északkeletre.

Ferenc pápa vasárnap „szégyenteljesnek” nevezte a migránsok halálát és kijelentette: „rendkívül szomorú” a történtek miatt.

Civil szervezetek azzal vádolták meg a hatóságokat, hogy tudtak a szerencsétlenül járt járműről, mégsem siettek a segítségükre. A líbiai parti őrség szombaton visszautasította a vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában