bírálat

2018.04.30. 09:11

Szánthó Miklós: az Unió bele akar szólni olyan nemzetállami hatáskörökbe, amihez nincs joga

Az Alapjogokért Központ igazgatója önműködő cirkusznak nevezte az Európai Parlament néhány eljárását.

A valódi vita a szuverenitás kérdése. A Magyarország ellen folyó eljárás valójában arról szól, hogy az unió beleszólhat-e olyan nemzetállami hatáskörökbe, melyekre az uniós szerződés szerint nincsen joga – fejtette ki Szánthó Miklós az Alapjogokért Központ igazgatója az ECHO TV ECHO-mérleg című műsorában.

Ismét a magyar jogállamisági helyzet volt a téma az Európai Parlament belügyi-állampolgárjogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) ülésén, amelyen ezúttal Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter is részt vett. A csütörtöki vitán Judith Sargentini holland, zöldpárti jelentéstevő és számos képviselő élesen bírálta a magyarországi helyzetet.

Szerintük Magyarországon fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata, így indokolt az alapszerződés hetes cikke szerinti jogállamisági eljárás megindítása.

Szijjártó Péter visszautasította és minősített hazugsággyűjteménynek nevezte a Sargentini-jelentést. Leszögezte: Magyarország nem lesz bevándorlóország, s arra lehet készülni, hogy az a kíméletlen vita, ami a migrációról zajlik, fenn fog maradni a magyar emberek és Brüsszel között.

Szánthó Miklós az Alapjogokért Központ igazgatója önműködő cirkusznak nevezte az Európa Parlament ilyen típusú eljárásait. Szánthó azt is kifejtette, a Sargentini-jelentés a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok kérdéséről szól. Ezek az EU-Szerződés 2. cikkében rögzített uniós alapértékek, amelyek ha sérülnek, akkor meg lehet indítani a hetes cikk szerinti eljárást az adott tagállam ellen.

Az Alapjogokért Központ igazgatója rávilágít, hogy a 2. cikkben rögzített fogalmak nincsenek a jog szerint definiálva, így számon kérni sem lehet.

Nagyon veszélyes fegyver, mert ha politikai alapon valakire rásütik, hogy nem tiszteli a demokráciát illetve a jogállamot, akkor onnantól bármelyik állam meggyanúsítható lesz

- fejtette ki. Szerinte pont ebből fakadóan nem is erről szól a vita, hanem a szuverenitásról.

Az eljárás valójában arról szól, hogy az unió beleszólhat-e olyan nemzetállami hatáskörökbe, melyekre az uniós szerződés szerint nincsen joga. Emellett pedig van egy demokrácia-felfogás vita is. Szerintük ugyanis a demokrácia csak és kizárólag liberális lehet

- tette hozzá Szánthó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában