Ostrom alatt áll Európa

2020.03.07. 10:15

Szakértő: Törökország a migránsokkal zsarolja az Európai Uniót

Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken telefonon a 2016-os EU-török migrációs megállapodás felülvizsgálatát kérte Angela Merkel német kancellártól, miután az abban foglaltak szerinte nem működnek.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1-en elmondta:

a megállapodás óta eltelt öt évben az unió nem készült fel a migráció megfékezésére, ráadásul most sem egységesek az európai politikusok a kérdésben.

Rá kellett volna jönni, hogy pénzért csak egy ideig lehet a biztonságot megvásárolni; miközben az EU gazdasági nagyhatalom, képtelen megvédeni saját határait.

Hozzátette, egyre több észak-afrikai ország is azon gondolkodik, hogy anyagi támogatást kér az uniótól cserébe azért, hogy visszatartsa a migránsokat.

„Úgy gondolom, hogy az EU pénzt fog adni – jó szokása szerint -, ezzel megint időt vásárolunk és túl sok mindent nem csinálunk”

- vélte a szakértő.

A 2016-ös EU-török paktum nem nemzetközi szerződés, hanem politikai megállapodás volt

Tóth Norbert, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója elmondta, a megállapodás Törökországnak kedvez; nem kell felmondania, egyszerűen nem teljesíti, s így sem lesznek jogi következményei.

Tehát a szerződés betartását bíróság előtt nem lehet kikényszeríteni, hiszen jogi értelemben csak egy nyilatkozatról van szó.

Kifejtette, nem hiszi, hogy az új megállapodásban szerepelnének jogi garanciák, hiszen a török elnöknek megfelel a politikai dokumentum. Ugyanakkor elképzelhető, hogy Törökország uniós csatlakozása lekerül a napirendről, mert ez jelenleg nem áll érdekében.

Kitért arra is, a török-görög szembenállás nem új, de az mégis a NATO válságát mutatja, hogy a két állam határőrei egymást lövik könnygázzal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában