unicef

2019.05.10. 14:56

Szabadon engedtek újabb 900 gyerekkatonát Nigériában

A gyerekeket a Boko Haram dizshadista terrorszervezet elleni harcban használták fel.

Szabadon engedett újabb csaknem 900 gyerekkatonát soraiból pénteken a nigériai kormányerőkkel szövetséges egyik milícia – adta hírül az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF.

A gyerekeket a Boko Haram dizshadista terrorszervezet elleni harcban használták fel. A pénteki 900-zal már 1700 fölé emelkedett azon gyerekkatonák száma, akik visszakapták szabadságukat – áll az UNICEF nyilatkozatában. A világszervezet tudomása szerint 2013 és 2017 között a kormánytól független milíciák legalább 3500 gyermeket „soroztak be” maguknak a Boko Haram ellen, amelynek neve magyarul annyit tesz: Le a nyugati tanítással!

A szóban forgó milícia – amely mindig is szoros szövetségben küzdött a kormánnyal a terrorszervezet ellen – 2017 szeptemberében kötelezte magát arra, hogy véget vet gyermekek bevetésének a Boko Haram ellen, de először csak tavaly októberben engedett el kötelékéből gyerekeket, akkor 833-at.

Hogy miként verbuválta őket a milícia, arról nem tudott beszámolni a Reuters brit hírügynökség.

A milíciát egyébként Nigéria északkeleti részének lakosai szervezték meg, alakulatukat Közös Polgári Egységnek nevezik. Ugyanezen a vidéken szerveződött meg a Boko Haram is, így a civil milícia helyismerete és lakossági kapcsolatai révén gyorsan haladt a dzishadista terrorszervezet embereinek azonosításában és a Boko Haram visszaszorításában a városi területeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában