Járvány

2021.03.05. 20:08

Svédország digitális oltási igazolványt tervez

Az igazolványok biztonságosságáról és hitelességéről egy erre a célra kijelölt hatóság fog gondoskodni egy úgynevezett titkosítási kulcs segítségével.

Svédország a koronavírus elleni immunizálást igazoló digitális oltási igazolványt tervez, amit még a nyáron bevezethetnek – közölte pénteken Anders Ygeman, digitális fejlesztésekért felelős svéd miniszter.

„Rendelkezésünkre áll egy egyszerű, biztonságos és sokoldalú megoldás. Úgy látom, a nyárra már bevezethetjük az oltási igazolványokat” – mondta Ygeman.

Ygeman szerint a koronavírus elleni vakcinával beoltott személyek az erről szóló igazolást megkaphatják papírformában, de emailen, okostelefonjukra letölthető formátumban, illetve úgynevezett egyérintéses adattovábbításra alkalmas (NFC-képes), útlevélbe ragasztható matrica formájában is.

A tárcavezető szerint az igazolványok biztonságosságáról és hitelességéről egy erre a célra kijelölt hatóság fog gondoskodni egy úgynevezett titkosítási kulcs segítségével.

A 10,3 milliós lélekszámú skandináv ország felnőtt lakosságának mintegy 7 százalékát oltották be eddig az egészségügyi hatóságok közlése szerint.

Svédországban a 684 ezret is meghaladja az eddig regisztrált fertőzöttek száma, akik közül több mint 13 ezren hunytak el a betegség következtében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában