határérték fölött

2019.01.21. 12:34

Súlyos légszennyezettség keseríti az afgán főváros lakóinak életét

Nincs csapadék, nincs szél, és így a város felett rekednek az elavult, dízelmeghajtású autók, illetve a szén- és fatüzelésű kályhák által kibocsátott káros anyagok.

A hosszú évek óta bombatámadásokhoz és öngyilkos merényletekhez szokott kabuliak életét ezen a télen egy újfajta, egészségkárosító veszély, a súlyos légszennyezettség is megkeseríti – jelentette hétfői riportjában az AFP francia hírügynökség.

Az afgán főváros levegőjének szennyezettsége minden nap átlépi azt a határt, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még elfogadhatónak tart, és Kabul nemrég felkerült a világ tíz legszennyezettebb városának listájára az AirVisual nevű, levegőminőségi adatokat elemző nemzetközi csoport szerint.

A tél beállta óta sűrű szmog lepi be az 1800 méter tengerszint feletti magasságban fekvő, ötmillió lakosú afgán fővárost. Nincs csapadék, nincs szél, és így a város felett rekednek az elavult, dízelmeghajtású autók, illetve a szén- és fatüzelésű kályhák által kibocsátott káros anyagok. Az áramellátás tartós szünetelése miatt az emberek sokszor kiselejtezett holmik, háztartási hulladékok elégetésére kényszerülnek, ami szintén ront a levegő minőségén.

A szmog a kora reggeli és az esti órákban a legintenzívebb, amikor a hőmérséklet nulla Celsius-fok alá süllyed.

Ezen a télen a kabuliak minden eddiginél súlyosabb légszennyezettségre panaszkodnak. Helyi orvosok beszámolói szerint jelentősen emelkedett az akut légúti betegségben szenvedők száma, aminek a hátterében a hideg és a szmog áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában