Ország-világ

2021.04.24. 17:17

Sokkolta a franciákat a kegyetlenül meggyilkolt rendőrnő tragédiája

Rendkívüli kedvezménnyel kapott fél éve francia tartózkodási engedélyt a rendőrnő torkát elvágó Jamel G., a tunéziai migráns. Senki nem érti, hogy kaphatott.

Rambouillet, 2021. április 23. A helyszínt biztosítják rendõrök 2021. április 23-án, miután egy tunéziai állampolgár késsel halálosan megsebzett egy rendõrnõt a Párizstól délnyugatra fekvõ Rambouillet rendõrõrsén. A támadót a rendõrök lelõtték, õ is belehalt sérüléseibe. MTI/AP/Michel Euler

Forrás: MTI / AP

Fotó: Michel Euler

Nyilatkozatokkal próbálja Macron elnök és Castex miniszterelnök megnyugtatni a teljes karanténban levő Franciaország társadalmát a pénteki terrortámadás után. Egy tunéziai bevándorló bement a Párizs melletti előváros rendőrőrsére, és az előtérben egy szolgálatáról hazafelé tartó, kétgyermekes, 49 éves rendőrnő torkát elvágta, közben azt üvöltötte, hogy Allah Akbar. A gyilkost a rendőrnő társai agyonlőtték – írja az Origo.

– Ismétlem, a köztársaságot támadták meg. Ismétlem, a francia államot érte fenyegetés. Ezt nem hagyjuk szó nélkül – mondta Jean Castex újságírók előtt Toulouse-ban. Konkrét lépésekről azonban nem beszélt. Arról sem, hogy fogják megelőzni a következő iszlamista terrortámadást.

A rendőrnő torkát péntek délután a rendőrőrs előterében vágta el egy tunéziai migráns, aki azt kiabálta, hogy „Allahu akbar!”.

A férfit agyonlőtték.

Emmanuel Macron francia elnök a támadást követően Twitteren azt közölte, Franciaország ismét iszlamista terrortámadás áldozata lett.

Elle était policière. Stéphanie a été tuée dans son commissariat de Rambouillet, sur les terres déjá meurtries des Yvelines. La Nation est aux côtés de sa famille, de ses collègues et des forces de l’ordre. Du combat engagé contre le terrorisme islamiste, nous ne céderons rien.

A nyomozást a terrorelhárító szolgálatok vezetik

Az elmúlt években Franciaországban drámaian bebizonyosodott, hogy a migráció és a terrorizmus mennyire összefonódott. Több száz embert gyilkoltak meg első vagy másodgenerációs, muszlim bevándorlók. Macron elnök és aktuális miniszterelnökei

mindig hasonló nyilatkozatokkal próbálják nyugtatgatni a közvéleményt, de érdemi védekezés nem történik.

Például nem utasították ki a bevándorló hátterű, a közrendre a terrorelhárítók szerint veszélyes embereket, az úgynevezett S-kartonnal rendelkezőket.

A 49 éves rendőrnőnek két, kiskorú gyereke volt. Kiváló rendőrnek tartották, nem olyan régen a belügyminiszter ki is tüntette. Az áldozat személye és a kegyetlen kivégzés érezhetően sokkolta az egész francia társadalmat.

A gyilkos Jamel G. 36 éves volt, 2009-ben illegálisan érkezett Tunéziából, 10 évig mindenféle hivatalos papír nélkül élt Franciaországban. 2019-ben munkavállalási engedélyt kapott, egy adott munkára – ételhordó volt –, 2020 decemberében pedig (erre nincs magyarázat) rendkívüli tartózkodási engedélyt is kapott, egy évre. Az egyéves kártya úgymond előszobája a tízéves letelepedés engedélyezésének.

Egyelőre nem tudni, hogy miért kaphatott rendkívüli engedélyt.

Iszlamista terror

Az elmúlt években Franciaországban több iszlamista terrortámadást követtek el, a két legismertebb: 2015-ben dzsihadisták 130 embert öltek meg Párizsban és a környékén, köztük 90-et a párizsi Bataclan klubban.

Egy évvel később Nizzában egy teherautós merénylő hajtott bele a tengerparti sétányon a nemzeti ünnepet lezáró tűzijátékot néző tömegbe. A tunéziai származású, 31 éves Mohamed Lahouaiej-Bouhlel járművével arra törekedett, hogy minél több embert halálra gázoljon. A 86 emberéletet követelő merényletért – amelyben 206-an sérültek meg – az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett. A gyilkost agyonlőtték.

Borítókép: Helyszínt biztosító rendőrök a halálos áldozattal járó terrortámadás után a Párizstól délnyugatra fekvő Rambouillet-ben 2021. április 23-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában