Az anyák megmentője

2017.11.30. 13:27

Semmelweis Ignác-emlékévvé nyilvánította 2018-at a kormány

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint az emlékév szerepe az lesz, hogy méltó módon emlékezzünk meg „az anyák megmentőjéről” születésének kétszázadik évfordulóján.

Ignaz Philip Semmelweis (1818-1865) Hungarian obstetrician. Discovered cause of puerperal fever and introduced antiseptic measures in Vienna maternity hospital. Reduced mortality from 18.27% to 1.27%.

A kabinet mind az anyaországban, mind a határon túl és diaszpórában élő magyarság körében támogatja és szorgalmazza olyan rendezvények szervezését, valamint oktatási anyagok készítését, amelyek Semmelweis Ignác orvos munkásságához kötődnek, és hozzájárulnak a méltó megemlékezéshez.

A kormány felhívja az emberi erőforrások miniszterét, hogy a nemzetgazdasági miniszter bevonásával december 15-éig készítsen előterjesztést az emlékév keretében megvalósítandó programokról – olvasható a határozatban.

Semmelweis Ignác (1818-1865) a magyar orvostudomány egyik legnagyobb alakja, a gyermekágyi láz okozta megbetegedések híres gyógyítója.

Jó megfigyelőképessége és tapasztalatai, valamint a statisztikai adatok helyes értelmezése alapján Semmelweis lényegében az aszepszist vezette be a kórházi szülészetben, ezzel jelentősen csökkentve a gyermekágyi láz okozta halálozási arányt.

Megfigyelte, hogy a klórvizes kézmosás megszünteti a boncolás utáni hullaszagot, eme tapasztalatai alapján osztályán előírta, jóllehet a kórokozó baktériumokat még nem ismerte. A klóros víz a kézre tapadt baktériumokat is elölte. Azt is megfigyelte, hogy a klórmész a gyermekágyi lázat meg tudja előzni.

Módszerének elterjesztése érdekében szélmalomharcot vívott az akkori orvostársadalom tekintélyes képviselőivel. Ragaszkodott a kórtermek rendszeres takarításához, szellőztetéséhez, napoztatásához és az ágyhuzatok gyakori cseréjéhez.

A takarékossági okokból felhúzott szennyes ágynemű használatát elbocsátással büntette. Eljárását mások nem alkalmazták, nem látván be az ok-okozati összefüggést. Szigorának hasznossága csak a kórokozók felfedezésével nyert bizonyítást.

Anélkül, hogy korában ismeretes lett volna a fertőző betegségek kóroktana, és azok emlős fajok között lehetséges átvitele, állatkísérleteket folytatott. Korszakalkotó módon vett kilenc házinyulat, majd a gyermekágyi lázban elhunytaktól vett szövetkaparékkal megfertőzte őket. Mind a kilenc állat a betegség jellemző tüneteivel elhullott. Ezzel megcáfolta a kór okainak ma már nevetséges „tudományos magyarázatait” (miazmák, meteorológiai, csillagászati körülmények stb.). Semmelweis így úttörője volt a kísérleti kóroktan megalapításának is.

Borítókép: Portré Semmelweis Ignácról

AFP / Ann Ronan Picture Library / Photo12

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában