lista

2021.09.02. 17:33

Schanda: már 11 magyar egyetem szerepel a THE világrangsorán

Az államtitkár kiemelte: folyamatos a felsőoktatás fejlesztése, 2014-hez képest megduplázódtak a főösszegek.

A tavalyi kilenc helyett már 11 magyar egyetem szerepel a Times Higher Education (THE) 2022-es, frissen megjelent világrangsorában – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára Facebook-oldalán csütörtökön.

Schanda Tamás azt írta: a világ száz országának legjobb 1600 egyetemét vizsgáló ranglistán a Semmelweis Egyetem az igen előkelő 277. helyen áll, hatalmasat lépve előre a tavalyi 426. helyről. Ezzel az idén modellt váltó budapesti orvosi egyetem érte el a második legnagyobb helyezésjavulást az európai egyetemek közül – tette hozzá.

Van még mire büszkének lenni, hiszen az eddig is jó helyezést elérő magyar egyetemek köre két modellváltáson átesett egyetemmel, az Óbudai Egyetemmel és a Pannon Egyetemmel bővült – fogalmazott.

Hozzátette: a magyar intézmények közül a legelőkelőbb helyen a Semmelweis Egyetemet jegyezték.

Az első ezerbe bekerült az Eötvös Loránd Tudományegyetem (601-800. hely), valamint a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem (801-1000. hely).

Az államtitkár kiemelte: folyamatos a felsőoktatás fejlesztése, 2014-hez képest megduplázódtak a főösszegek, 2021-ben a GDP csaknem 1,2 százalékát fordítják az egyetemekre, szemben a 0,8 százalékos európai uniós átlaggal.

Hozzáfűzte, 2022-re a 650 milliárdos felsőoktatási előirányzat, kiegészítve a helyreállítási és ellenállóképességi eszközzel (RRF) és a science parkok 310 milliárdos évi keretével, már a GDP 1,7 százalékát jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában