terrorizmus

2021.07.07. 07:42

Robbanóanyaggal megpakolt drónnal támadták az erbíli amerikai bázist

A Pentagon közölte, hogy tudomása van a történtekről, és az első információk szerint károk nem keletkeztek.

Robbanóanyaggal megpakolt drónnal hajtottak végre támadást Irakban az erbíli nemzetközi repülőtéren, a célpont a légikötőben lévő amerikai bázis volt, de senkinek sem esett baja – jelentették hírügynökségek szerdára virradóra kurdisztáni forrásokra hivatkozva.

Az éjfél előtt másfél órával végrehajtott támadás idején megszólaltak Erbílben, az iraki Kurdisztán fővárosában lévő amerikai konzulátus szirénái.

A támadás miatt felfüggesztették a repülőtéren a légiforgalmat.

A Pentagon közölte, hogy tudomása van a történtekről, és az első információk szerint károk nem keletkeztek. A kurdisztáni terrorellenes hivatal is arról tájékoztatott, hogy emberi áldozatok nem voltak, és anyagi károk sem keletkeztek, csupán annyi történt, hogy lángra kapott a fű, de a tűzoltók eloltották.

A támadás egy nappal az után történt, hogy rakétákkal vették célba az amerikai katonákat az anbári Ain al-Aszad légitámaszponton, és drónnal az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségét.

Az év eleje óta közel ötven támadás érte amerikai érdekeltségeket Irakban, ahol 2500 amerikai teljesít szolgálatot az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen harcoló nemzetközi koalíció kötelékében. Féltucatnyi támadást drónokkal hajtottak végre. A drónos támadások április közepén kezdődtek, és komoly fejtörést okoznak a koalíciós erőknek, mivel a drónok el tudják kerülni az amerikai katonák védelmére telepített C-RAM légvédelmi ütegeket.

A drónos támadások elkövetését eddig senki sem vállalta magára, de a végrehajtás módja az Irán-barát fegyveresek módszereire emlékeztet, és Washington is őket teszi felelőssé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában