trükk

2018.10.25. 21:25

Repülős droghálózatot buktattak le Kolumbiában

Felszámoltak egy Kolumbiából Európába, az Egyesült Államokba és Óceániába kereskedelmi légi járatokon kábítószert csempésző hálózatot, a nemzetközi művelet során 30 embert vettek őrizetbe – közölte csütörtökön a kolumbiai rendőrség.

Tizenegy embert Kolumbiában állítottak elő, tízet Spanyolországban, hatot Ausztráliában, hármat pedig az Egyesült Államokban.

A hálózatot egy spanyol férfi, a Mono vagy Palido gúnynéven ismert Jorge Juan Merlo vezette, aki ellen 32 rendbeli kábítószer-csempészet miatt folyt eljárás azokban az országokban, amelyben a műveletet lefolytatták – áll a rendőrségi közleményben. A férfit Kolumbiában vették őrizetbe hét társával együtt drogkereskedelem, kábítószer gyártása, illetve birtoklása, valamint bűnszervezethez való tartozás miatt.

Összesen 790 kilogramm kokaint, 10 járművet, több mint 200 ezer dollár készpénzt, 21 mobiltelefont, egy tűzfegyvert és nyolc útlevelet koboztak el a művelet által érintett különböző országokban.

A hálózat központja a kolumbiai Valle del Cauca megyében, illetve a fővárosban, Bogotában volt.

A Kolumbia déli részén előállított kokaint kereskedelmi járatokkal juttatták célba, és pénzváltó cégek közreműködésével fizették ki.

A közlemény szerint

egy-egy utas közel 60 kilogrammnyi kábítószert vihetett magával a bőröndjeibe rejtve.

A hat hónapon át előkészített rendőrségi műveletben közreműködött az amerikai bevándorlási és vámhivatal (ICE), a kolumbiai főügyészség, valamint a spanyol és ausztrál hatóságok.

Az elmúlt négy évtized kábítószer-ellenes harca ellenére Kolumbia továbbra is a világ első számú kokaingyártója, az Egyesült Államok pedig a legnagyobb fogyasztó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában