Járvány

2021.07.19. 16:53

Rendszeres tesztelésre köteleznék Romániában a beoltatlan egészségügyi alkalmazottakat

A miniszter arra hivatkozott, hogy az ingyenesen igényelhető oltás opcionális ugyan, de bizonyos ágazatokban a dolgozóknak tekintettel kell lenniük azokra, akikkel érintkeznek.

A koronavírus-fertőzések ütemének emelkedése esetén Romániában rendszeres tesztelésre fogják kötelezni saját költségükön a beoltatlan egészségügyi alkalmazottakat – jelentette be Ioana Mihaila egészségügyi miniszter egy televíziós interjúban, amelyet hétfőn ismertetett az Agerpres hírügynökség.

A miniszter arra hivatkozott, hogy az ingyenesen igényelhető oltás opcionális ugyan, de bizonyos ágazatokban – amilyen az egészségügyi ellátás is – a dolgozóknak tekintettel kell lenniük azokra, akikkel érintkeznek, főleg, ha veszélyeztetett, krónikus beteg páciensekről van szó. „Úgy gondolom, az egészségügyi személyzet felelőssége, hogy ne veszélyeztesse azokat, akikkel kapcsolatba kerül” – mondta a tárcavezető.

Mihaila szerint a jelenleg alacsony fertőzési adatok nem indokolják, hogy – az oltás kötelezővé tétele helyett – bevezessék az egészségügyben a kötelező tesztelést: erre várhatóan akkor kerül sor, ha a kéthetes fertőzési ráta meghaladja a lakosság 1,5 ezrelékét. Leszögezte: a rendszeres tesztelés költségét nem fogják közpénzekből fedezni.

Az egészségügyi miniszter úgy vélekedett: a járvány negyedik hulláma a beoltatlanokat sújtja majd, hiszen a beoltottak kevesebb mint egy százaléka kapta el a betegséget. Hozzátette: a beoltott személyek, ha el is kapják a vírust, nem kerülnek súlyos állapotba. Ez a delta vírustörzs esetében is igaz, ezért fontos, hogy azok is beoltassák magukat, akik már átestek a betegségen.

A 19,3 milliós lakosságú Romániában eddig 4 millió 877 ezer ember – a beoltható, 12 év feletti lakosság 28,8 százaléka – kapott legalább egy adag koronavírus elleni vakcinát. Az utóbbi hónapban a beoltottak száma átlagosan napi tízezerrel emelkedett. Az utolsó – vasárnap esti – jelentés az oltási hajlandóság további csökkenését jelzi: az oltáskampány kezdete óta először csökkent ötezer alá a 24 óra alatt újonnan beoltott román állampolgárok száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában