Kossuth téri incidens

2018.05.10. 10:51

Reformátusok: a megbocsátás kultúrájának kell elterjednie Magyarországon

Nem része a magyar politikai kultúrának az ellenzéki tüntetőknek a református egyházi vezetőkkel szemben tanúsított agresszív viselkedése. Gér András zsinati tanácsos elmondta: a reformátusok bár elfogadhatatlannak tartják a történteket, nem terveznek jogi lépéseket, mert szerintük hazánkban a megbocsátás kultúrájának kell elterjednie.

Ahogy arról portálunk is hírt adott, rendőröknek kellett kimenekítenie három református egyházi vezetőt kedden a Kossuth térről. Az ellenzéki tüntetők leköpték, lökdösték és sértegették az általuk politikusnak vélt, köztiszteletben álló személyeket. „Nem vagytok magyarok! Szégyelljétek magatokat! Mocskos hazaárulók! Gyilkosok!” – többek között ezeket ordították a tüntetők.

Gér András, a református egyház zsinati tanácsosa az M1 csatorna szerda esti műsorában példa nélkülinek nevezte az eseményeket. Hangsúlyozta:

„2018-ban, a mai Magyarországon ez megengedhetetlen, úgy gondolom, hogy szólásszabadság van, az emberek kimehetnek az utcára, és elmondhatják a véleményüket, azonban ami velünk történt, az ennek a műfajnak a határain messze túllép.”

Ennek nem szabad teret engedni Magyarországon, rossz irányba vezet, ha legitimációja lesz az ilyen atrocitásoknak – tette hozzá, majd úgy folytatta: „Református keresztényként úgy gondoljuk, hogy az embereknek ki kell állni a maguk igazáért, ezt azonban kulturált módon kell tenniük, nem gyalázva ártatlan embereket.” Kijelentette:

„Nem elfogadható, hogy akár politikust, akár egyházi vezetőt, akár bárki mást ilyen ocsmány gyalázás érjen.”

A „felheccelt tömeg” nem tudta, hogy mit tesz

Gér András a 76 éves Huszár Pál zsinati elnökre utalva hangsúlyozta: „Megdöbbentő, hogy egy köztiszteletben álló személlyel, egy idős emberrel szemben mit meg nem engednek maguknak az agresszorok.” A református egyház zsinati tanácsosa szerint a tüntetők megtévesztett emberek voltak, a „felheccelt tömeg” nem tudta, hogy mit tesz.

Gér András azt is mondta, hogy a rendőrök profin és higgadtan viselkedtek, a református egyház zsinati tanácsosa köszönetet mondott a rendőrség munkatársainak, amelyet az egyház egy Pintér Sándor belügyminiszternek írt nyílt levélben is kifejez.

A megbocsátás kultúrájának el kell terjednie Magyarországon

Gér András elmondta: „A megbocsátás kultúrájának el kell terjednie Magyarországon.” Kifejtette: ebben a reformátusok szeretnének példát mutatni, ezért semmilyen jogi lépést nem terveznek. Azonban felhívják a figyelmet arra, hogy ez a viselkedés elfogadhatatlan, és nem része a magyarországi politikai kultúrának.

Borítóképünkön Gér András református zsinati tanácsos az M1 stúdiójában

Forrás: kivágás az M1 csatorna Ma este című műsorának videójából, hirado.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában